UNJR şi AMR au solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii “să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
  
Solicitarea este formulată în urma publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta susţine că “procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare”. 
  
 “Dacă faptele menţionate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenţei justiţiei, prin imixtiuni şi presiuni ale procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi în activitatea Inspecţiei Judiciare, prin care se încalcă nu doar independenţa acestui procuror inspector, dar şi independenţa sistemului judiciar în ansamblul sau”, au arătat UNJR şi AMR în scrisoarea către CSM. 
  
 “Este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acţioneze în deplină libertate şi independenţă, orice presiuni făcute asupra lor răsfrângându-se asupra întregului sistem judiciar”, au arătat cele două asociaţii profesionale, invocând Legea 317/2004 care, la art. 72 alin. 1, a stabilit că “inspectorii judiciari îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi impartial”. 
  
 “Pe de altă parte, inspectorii judiciari trebuie să îşi folosească independenţa conferită de lege pentru a cercetă toate plângerile cu care sunt sesizaţi, în mod obiectiv, eficient şi efectiv, indiferent din partea cui provin şi pe cine vizeaza”, mai susţin AMR şi UNJR, apreciind că “imixtiunea gravă devoalata de procurorul inspector Mihaela Focica necesită o reacţie pe măsură a CSM, garantul independenţei justitiei”. 
  
 “De altfel, imixtiunea este recunoscută şi definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, care, în cursul conversaţiei, se arată revoltat de cele întâmplate şi spune că ‘Asta înseamnă imixtiune! Clasică!'”, au mai arătat asociaţiile în scrisoarea trimisă CSM. 
  
 Asociaţiile profesionale au amintit în scrisoare că “CSM a amendat ferm, în anii trecuţi, declaraţiile unor politicieni, jurnalişti ori funcţionari publici prin care respectivii criticau punctual acţiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat că astfel de declaraţii sunt acte care au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul sau. CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acţioneze pentru verificarea acţiunii procurorului-şef DNA care, dacă se confirmăafectează grav independenţa, imparţialitatea procurorului inspector şi, prin această, independenţa sistemului judiciar în ansamblul sau.” 
  
 “Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenţei justitiei”, se arată în scrisoare. 
  
 Asociaţiile au solicitat “efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţa publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi intocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele mentionate în acea înregistrare”.
 
 În finalul scrisorii, cer  CSM să se sesizeze de îndată şi să verifice cu celeritate toate aspectele relatate in respectiva înregistrare şi să ia toate măsurile care se impun "în scopul apărării independenţei sistemului de justiţie în ansamblul său împotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-sef al DNA”.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.