Un număr de 14 persoane sunt cercetate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti după ce ar fi înşelat opt instituţii financiare, cărora le-au solicitate credite de nevoi personale sau imobiliare ori carduri de credit, folosind documente false conform cărora erau angajate la diverse firme. Pentru unul dintre inculpaţi, procurorii au propus arestarea preventivă, ceilalţi 13 fiind plasaţi sub control judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 14 inculpaţi referitor la participarea, în calitate de complice sau autor, la comiterea a 22 de infracţiuni de înşelăciune, unele rămase în faza tentativei, iar altele consumate, persoane vătămate fiind opt instituţii financiare din România.

Unul dintre inculpaţi este cercetat şi pentru participarea în calitate de instigator la comiterea a patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar unii dintre ceilalţi inculpaţi şi pentru participarea în calitate de autori la comiterea infracţiunii de uz de fals.

În sarcina a 13 inculpaţi s-a reţinut că, în perioada aprilie-iulie 2018, au solicitat de la diferite instituţii financiare acordarea unor credite de nevoi persoanele ori a unor credite imobiliare ori emiterea unor carduri de credit, unele solicitări fiind admise, altele respinse de persoanele vătămate.

Procurorii spun că, în susţinerea cererilor de creditare, 13 inculpaţi au folosit înscrisuri (adeverinţe de salarii, fluturaşi de salariu etc.) care atestau mincinos calitatea lor de angajaţi la diferite societăţi comerciale şi, implicit, capacitatea lor financiară de a restitui creditele.

"Mai mult, pentru a preveni descoperirea de către reprezentanţii instituţiilor de credit a adevărului cu prilejul analizării cererilor de creditare, au beneficiat de sprijinul inculpatului M.C.M., care a determinat persoane, a căror identitate nu a fost încă stabilită, să completeze şi să depună la administraţiile financiare din diferite sectoare ale Municipiului Bucureşti declaraţii fiscale D112 (declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) în numele societăţilor ce urmau să fie  menţionate în documentele ataşate cererilor de creditare, creând astfel aparenţa că ceilalţi inculpaţi sunt angajaţi la aceste societăţi", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Sumele obţinute de inculpaţi în urma inducerii în eroare a persoanelor vătămate se ridică la 589.000 de lei.

Joi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au înaintat Tribunalului Bucureşti un referat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, pe o perioadă de 30 de zile, iar faţă de ceilalţi treisprezece s-a dispus de către procurori măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.