Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Elena Udrea a declarat, înaintea ultimului termen din dosar, că se aşteaptă să fie achitată, pentru că nu crede că poate fi condamnată pe denunţuri mincinoase. Felix Tătaru, audiat la acest ultim termen, a arătat în declaraţia de martor că, în aprilie 2011, firma sa a încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a spus că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale este de 205.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 12:47: DNA cere condamnarea Elenei Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum

Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Magistratul a solicitat ca şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton să primească o pedeapsă cu executare.

După ce procurorul spune pentru fiecare inculpat în parte ce pedeapsă ar trebui să primească, raportat la faptele de care sunt acuzaţi în dosarul “Gala Bute”,  instanţa va asculta pledoariile avocaţilor. Inculpaţii vor putea apoi, în ultimul cuvânt, să spună dacă sunt vinovaţi sau nevinovaţi şi să facă ultimele declaraţii privind acuzaţiile ce le sunt aduse de procurorii DNA.

Instanţa va rămâne apoi în pronunţare, urmând să anunţe când va fi dată sentinţa în dosarul “Gala Bute”. Decizia instanţei nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori.

UPDATE 11:13: Felix Tătaru: În aprilie 2011 am încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară

Judecătorii instanţei supreme l-au audiat, miercuri, la ultimul termen de judecată în dosarul "Gala Bute”, pe Felix Tătaru, el arătând în declaraţia de martor că, în aprilie 2011, firma sa a încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a spus că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale este de 205.000 de euro.

Felix Tătaru, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu, le-a spus judecătorilor că menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală a dosarului „Gala Bute”, el precizând că în prezent este acţionar în mai multe companii şi administrator al societăţii GMP Advertising SRL.

Despre contractul încheiat cu PDL Bucureşti, Felix Tătaru a arătat că acesta a fost semnat în aprilie 2011, de Elena Udrea şi de el. El a precizat că pentru serviciile prevăzute în contract s-a plătit un avans de 100.000 de euro, iar la finalul contractului trebuiau plătiţi, în luna iunie 2011, alţi 50.000 de euro, toate plăţile fiind făcute prin transfer bancar.

"A fost o discuţie la începutul contractului pe bugetul alocat serviciilor pe care urma să le prestăm, cu Elena Udrea. (…) Campania publicitară a durat mai puţin decât era planificat şi, la un moment dat, a mai rămas de plată suma de 50.000 de euro. (…) Banii nu i-am primit iniţial şi n-am reuşit să mai discut cu Elena Udrea pentru plata acestora. (…) În opinia mea, campania publicitară nu şi-a atins obiectivul, iar Udrea era supărată şi i-a fost greu să accepte că mai trebuie să plătească această sumă de bani”, a spus Felix Tătaru în faţa instanţei.

El a precizat că trebuiau făcute mai multe plăţi, iar pentru că nu a reuşit să primească banii care mai trebuiau achitaţi, i-a sunat pe Tudor Breazu, Ştefan Lungu şi Ana Maria Topoliceanu, pe care i-a rugat să îi transmită Elenei Udrea că sunt probleme cu furnizorii şi trebuie să achite cei 50.000 de euro prevăzuţi în contract.

"La începutul lunii decembrie 2011, pentru că eram presat de furnizori, am încercat să iau legătura cu Udrea şi i-am dat un sms în care am spus că de plata acestor furnizori depinde încheierea contractelor pentru campania electorală a PDL şi este necesară achitarea datoriilor către furnizori, pentru că 2012 era an electoral. (…) Elena Udrea mi-a răspuns la mesaj spunând că este mirată că nu s-a realizat plata şi în câteva zile s-au plătit banii”, a precizat Felix Tătaru.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anricorupţie prezent la şedinţa de judecată a vrut să ştie dacă documentaţia pusă la dispoziţia DNA, respectiv contractul şi anexele acestuia, reprezintă actele care sunt şi în posesia PDL Bucureşti, Felix Tătaru răspunzând că anexele nu s-au întors niciodată de la beneficiar semnate, ele fiind trimise la PDL Bucureşti în ziua semnării contractului, adică 1 aprilie 2011.

În acest context, procurorul DNA a arătat că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele depuse de PDL Bucureşti. Potrivit procurorului, în Anexa 2 de la Felix Tătaru avansul pentru contract este de 100.000 de euro, iar în Anexa 2 de la PDL Bucureşti este trecut un avans de 205.000 de euro.

Unul dintre judecători l-a întrebat pe Felix Tătaru când a fost făcută Anexa 2, Felix Tătaru spunând că nu îşi aminteşte exact.

"V-am spus că acea campanie s-a terminat înainte de vreme, iar iniţial a fost un buget mai mare. În anexele de la noi sunt doar valorile prestaţiei, nu şi bugetele iniţiale. Anexa 3 închide prestarea de servicii, aceea a fost făcută în iunie 2011”, a explicat Felix Tătaru.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă miercuri ultimul termen de fond din dosarul „Gala Bute”, urmând să fie dată o sentinţă. Decizia instanţei nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori.

Udrea, înaintea ultimului termen din dosarul "Gala Bute”: Mă aştept să fiu achitată. Nu cred că pot să fiu condamnată pe denunţuri mincinoase

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a declarat miercuri, înaintea ultimului termen din dosarul „Gala Bute”, că se aşteaptă să fie achitată, pentru că nu crede că poate fi condamnată pe denunţuri mincinoase.

"Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă”, a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Întrebată ce detalii ar putea aduce Felix Tătaru, care miercuri este audiat în calitate de martor, Elena Udrea a spus că declaraţia va fi legată de un aspect al dosarului care nu are relevanţă asupra acuzaţiilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, judecătorii audiindu-l pe Felix Tătaru, în calitate de martor, şi ascultând apoi pledoariile procurorilor şi avocaţilor inculpaţilor.

La termenul din 15 februarie, avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiză psiho-legală, finalizat în decembrie 2016, în care concluziile scrise sunt ale psihologului Tudorel Butoi. În acest raport sunt analizate atât comportamentul Elenei Udrea, cât şi ale inculpaţilor din dosarul "Gala Bute" care au dat declaraţii împotriva ei. Felix Tătaru trebuia să fie audiat la acel termen, însă acesta a comunicat printr-o înştiinţare trimisă prin fax la instanţă că este plecat din ţară şi nu se poate prezenta atunci pentru a da declaraţii în calitate de martor. Judecătorii au dispus ca pe numele lui Felix Tătaru să fie emis un mandat de aducere pentru termenul de miercuri, ca să poată fi audiat. Audierea lui Felix Tătaru la instanţa supremă a fost cerută, la un termen anterior, de avocatul lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Felix Tătaru, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu, a fost audiat şi la DNA, în martie 2015, în calitate de martor în dosarul "Gala Bute". Acesta a fost citat atunci să dea declaraţii în faţa procurorilor în condiţiile în care Ana Maria Topoliceanu ar fi arătat, în denunţul său, că sume de bani de la Elena Udrea ar fi ajuns şi la Felix Tătaru.

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.