Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a declarat, miercuri, în ultimul cuvânt din procesul "Gala Bute", în care este judecată de instanţa supremă pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, că dacă ar fi să o ia de la capăt ar face din nou în aşa fel încât Lucian Bute să boxeze în România. La rândul lor, ceilalţi inculpaţi, cu excepţia Anei Maria Topoliceanu, au susţinut că sunt nevinovaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După ce am auzit azi în sală, cred că voi avea o prezentare cel puţin la fel de dezorganizată. Acest dosar e construit în jurul Elenei Udrea. Acum şase ani s-a început cercetarea, timp de trei ani nu am fost niciodată chemată, s-a făcut o primă soluţie, infirmată, s-au mai cercetat fapte, apoi la câteva zile după ce am avizat doi reprezentanţi ai statului, mai mulţi oameni au fost luaţi cu mascaţii şi acuzaţi, iar pe seară am fost şi eu pusă sub acuzare", a spus Elena Udrea în faţa instanţei.

Fostul ministru a spus că îi înţelege pe cei care au dat declaraţii împotriva ei.

"Sunt convinsă că lui Topoliceanu i-a fost frică, era evident că ştia ce urma să i se întâmple. Nu îi învinovăţesc nici pe ceilalţi cu nimic. Au ales, de frică, de slăbiciune, să spună ce se aştepta de la ei, fiind salvaţi pe moment de măsurile preventive. S-au făcut în zilele acelea trei cereri de arestare pentru mine. În aceste condiţii dădeau oamenii aceştia declaraţii. E evident că erau speriaţi", a adăugat Udrea.

Ea a spus că ştia de practica mitei de 10 la sută din contracte şi că a încurajat pe oricine din minister care află de astfel de lucruri să anunţe DNA.

"Sper că o parte din prejudecăţile la adresa mea au fost sparte. Dacă eram Elena Udrea, spune parchetul, era evident că am intrat în politică şi m-am dus în fruntea unui minister pentru a face fapte de corupţie şi am construit un sistem piramidal format din oameni apropiaţi mie. Pe Nastasia nu l-am adus eu. Era din partea partidului. Lungu mi-a fost recomandat. Singurul om pe care l-am susţinut a fost Topoliceanu. Nu i-am pus în funcţii-cheie ca să îmi vireze spagă, nimeni apropiat mie nu a ocupat o funcţie publică cu recomandarea mea. Ştiam de practica celor 10 la sută, ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul politicienilor, nu sunt complet nevinovaţi. Am preferat să le dau lor dreptate, atât public, cât şi în privat. Am spus public că ştiu că se cer în general 10 la sută şi că dacă cineva din minister va face aşa ceva, să anunţe DNA-ul", a mai spus Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale le-a transmis magistraţilor că nu a construit "niciun sistem" al mitei.

"Ştiu că se folosea numele meu, se întâmplă cu toţi cei care ocupă funcţii publice, se spunea că am interese în diverse licitaţii. Partea juridică a fost expusă de avocat. Aş vrea să mă refer la motivele pentru care cred eu că dosarul a fost construit în jurul meu. Referitor la modul în care s-a ajuns la aceste acuzaţii, toate formulate împotriva mea: nu este adevărat că Udrea a făcut un sistem. Ştefan Lungu, despre ale cărui competenţe pe partea de promovare am numai cuvinte de laudă, a cunoscut un om de afaceri - Gărdean, despre care auzisem că are relaţii neortodoxe. Prin Lungu a ajuns Gărdean la Nastasia, iar Botoroagă la Topoliceanu. Udrea nu a construit niciun sistem", a adăugat fostul ministru.

Udrea a mai spus în faţa instanţei că banii despre care se spune că i-ar fi fost destinaţi erau, de fapt, pentru Lucian Bute.

"Acuzaţiile de luare de mită de la societăţile de construcţii pleacă de la susţinerea parchetului că pretinderea sumelor respective ar fi avut loc pe 7 februarie 2011. Era imposibil. În confruntarea cu mine spune explicit că eu nu i-am spus că geanta e pentru Udrea. De ce ar fi plătit Gărdean? Încerc să preîntâmpin posibile nedumeriri. Un răspuns am încercat să îl dau la proces, iar martorul solicitat, fost primar de Buşteni, ar fi putut răspunde. Nastasia şi Bute sunt finii acestuia. Au umblat permanent cu Bute la meciuri. Banii nu erau pentru Rudel. Cred că sumele erau pentru Lucian Bute. El până în 2012 a susţinut că nu şi-a primit onorariul. Ce interes ar fi avut Lungu? El făcea multe plăţi pentru partid din firma lui, primind apoi banii cash de la partid. Nu cred că un ministru care i-a cerut lui Topoliceanu să îşi dea demisia pentru că mă expunea ar fi luat 10 la sută din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Oamenii aceştia nu şi-au recunoscut faptele. Au fost puşi în faţa unor situaţii concrete recunoscute şi au aruncat faptele asupra mea", a precizat fostul ministru.

Ea a mai spus că dacă ar fi să o ia de la capăt ar face din nou ca Bute să boxeze în România şi şi-a exprimat speranţa ca decizia instanţei să nu fie un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să semneze nimic.

"Mă judecă un complet de femei, cu mici excepţii femeile sunt mai curajoase şi mai puternice. Mă bucur că în aceşti doi ani am dărâmat niste mituri. Nu am intrat în politică ca să fac bani. Aveam un soţ are îmi asigura un standard de viaţă. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau şi astăzi cu chirie, părinţii mei stau de 20 de ani în Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România. Sper şi cred că voi fi judecată pe probe, nu pe părerile despre mine, mai bune sau mai rele. Şi că nu va fi un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să mai semneze nimic, de frică că vor fi condamnaţi", a încheiat Elena Udrea.

La rândul său, Rudel Obreja, judecat pentru complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani, a spus că nu el a fost ţinta în proces, ci Elena Udrea şi Traian Băsescu.

"Nu eu am fost ţinta, doamna Udrea şi mai departe Băsescu erau ţinta. Arestat fiind, mi s-a cerut prin patru modalităţi diferite, mă făceau să înţeleg că dacă voi face denunţuri voi avea o soartă bună. Nu am făcut nimic ilegal în acest eveniment, cel mai mare eveniment sportiv. Sunt şapte acuzaţii care azi nu se mai regăsesc in dosar. Au fost trei ani de purtări la DNA, timp în care viaţa mi-a fost afectată destul de rău. Povestea că aş fi făcut trafic de influenţă ca să-l scap pe Vîntu de puşcărie - i-aş da 100 de ani pentru ce a făcut. Azi suntem cercetaţi pentru alte infracţiuni, care n-au nicio treabă cu Gala Bute", a spus Obreja.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a adăugat că speră într-o soluţie corectă, precizând că nu a făcut evaziune fiscală şi spălare de bani.

"Am speranţa că veţi da o soluţie corectă. Nu vă doresc să vă găsiţi în pielea în care stau eu de trei ani de zile, să stai cu teamă. Vă rog să aveti îngăduinţă trei-patru minute. Referitor la evaziune fiscală şi spălare de bani, mi-au fost prestate servicii de persoane pe care nu le cunosc. S-a spus că am relaţionat cu persoanele celelalte din dosar. Mie mi-au prestat oamenii ăştia servicii şi mi-au cerut să le plătesc. Societăţile de pe care au fost facturate existau. Aşadar nu-i cunosc pe aceşti oameni, pe moldoveni. Am plătit aceste servicii prin bilete la ordin. Sunt şi eu de vreo 20 de ani în piaţă, desfăşor activităţi comericale şi ştiu ce înseamnă evaziune fiscală", a spus Rudel Obreja.

El a adăugat că nici avocaţii nu au reuşit să îi explice cum poate fi el complice la luare de mită.

"Am stat în 13 metri pătraţi si ieşeam la vorbitor cu avocaţi şi oamenii ăstia nu reuşeau să-mi explice cum sunt complice la luare de mită. Pe domnul Nastasia l-am cunoscut la minister, n-am fost în cercul lor relaţional. Nu puteam să fiu eu parte a unei luări de mită. Avocaţii n-au reuşit să explice în mod logic cum aş putea să fiu eu parte în aşa ceva. Doamnă presedinte, relaţia mea cu Gărdean, cu societatea lui, a început în octombrie - noiembrie, eu am făcut 15-20 de gale de box, de fiecare dată am avut sponsori", a precizat Obreja.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a mai susţinut în faţa instanţei că, spre deosebire de el, procurorii DNA nu au făcut nimic pentru ţară.

"Am ajuns şi la societatea domnului Gărdean, în momentul în care am început negocierile erau mulţi. Gărdean, Nastasia, Udrea n-aveau de unde să ştie câţi bani trebuie să-mi dea, abia în 2012 s-a văzut cât s-a decontat. Sper că sunt logic. O să închei exprimându-mi speranţa... Am făcut multe pentru ţara asta, toţi cei 87 de procurori ai DNA n-au făcut nimic pentru ţara asta. Fata mea cea mare e doctor, în Australia. Îmi doresc ca copiii mei să locuiască în ţara asta Senzaţia că sunt o cârpă pe care o iau în picioare nişte funcţionari care îşi bat joc de valorile acestor ţări... Trebuie să fac eforturi disperate să-mi demonstrez nevinovăţia. Vă rog să ţineţi cont de toate lucrurile şi să pronunţaţi o sentinţă dincolo de emoţia acestui dosar", a încheiat Obreja.

A urmat ultimul cuvânt al lui Tudor Breazu, acuzat şi el de complicitate la luare de mită în dosar. El a susţinut că este nevinovat şi că, la început, a dat, din teamă, o declaraţie mincinoasă.

"Sunt nevinovat. Sunt o persoană cu studii juridice, ştiam ce consecinţe de natura penală ar avea gestul meu. Am constatat că banii au circulat în anumite feluri. În cazul meu, când am minţit, viaţa a făcut în aşa fel încât să-mi fie rău, că vorbim de relaţii de dragoste, afaceri. La parchet am dat o declaraţie mincinoasă la început, mi-era teamă, nu înţelegeam ce se întâmplă cu mine, era prima dată, am făcut-o pentru a mă proteja, pentru a o proteja pe Ana Maria (Topoliceanu, n.r.). Probabil nici nu s-au scris cărţi depre o astfel de relaţie între doi oameni. Minciuna a fost pedepsită. Dar n-aş vrea în continuare să fiu pedepsit pentru minciuna altora", a declarat Breazu.

El a mai spus instanţei că îi este ruşine de postura în care se află.

"În acest moment e clar, viaţa mea e în mâinile dumneavoastră. Provin dintr-o familie de oameni învăţaţi, cumsecade, anturajul e format din persoane educate, care n-au afaceri cu statul, cu clasa politică. Mi-e ruşine că mă aflu în această postură. Îmi pare extrem de rău, dar spun că n-am avut nici cea mai vagă idee şi nici cel mai mic indiciu", a mai spus Tudor Breazu.

La rândul ei, Ana Maria Topoliceanu, acuzată de luare de mită, a spus că şi-a recunoscut fapta, dar că a dat mai departe mai mult decât a primit.

"Nu numai că am recunoscut fapta, dar eu am povestit-o anchetatorilor. Deci eu am stat la baza unor acuzaţii din rechizitoriu, dar eu nu am vrut să îmi petrec timpul încercând să dovedesc ceva ce nu era adevărat. Regret acum că m-am lăsat angrenată în acest mecanism. În funcţia de la Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi în toată povestea cu partidul. Regret ca am plecat poate prea târziu de la CNI, dar cel mai mult regret că am acceptat bani pe care nu i-am pretins, pentru care nu am promis nimic, sumă pe care am dat-o mai departe. Am dat chiar mai mult decât am primit. Aşa au stat lucrurile", a spus Topoliceanu.

Fosta şefă a CNI a spus că niciun obiectiv de investiţii nu s-a realizat la iniţiativa ei, ci doar prin hotărârea Elenei Udrea.

"Sunt conştientă că trebuie să plătesc pentru ce am făcut. Toată povestea asta, cu recunoaşterea care mi-a adus oprobriul public că sunt turnătoarea prietenei mele, a pornit de la faptul că eu nu am vrut sa plătesc pentru mai mult decât am făcut. Niciun singur obiectiv de investiţii de la CNI nu s-a făcut la iniţiativa mea, niciun ordin de începere a lucrărilor nu dădeam decât la hotărârea Elenei Udrea... Declaraţia mincinoasă a domnului Dorin Cocoş pot să o înţeleg, ştiu că există niste relaţii de afaceri, sentimentale la momentul acesta, uman pot să înţeleg acea declaraţie. Vă rog să aplicaţi o pedeapsă corectă", a încheiat Topoliceanu, precizând că este de acord cu munca în folosul comunităţii.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, a spus, în ultimul cuvânt, că se bucură că e judecat de un complet de femei şi le-a urat o primăvară frumoasă.

"Mă bucur că sunt judecat de nişte doamne, vă doresc multă sănatate şi numai bine toată viaţa care urmează. Nu sunt supărat că sunt anchetat de nişte doamne, şi acasă am o echipă. Încă o dată vă doresc o primăvară frumoasă", a spus Ion Ariton în faţa instanţei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că urmează să pronunţe o decizie în acest dosar pe 13 martie.

Sentinţa nu va fi definitivă, putând fi contestată de inculpaţi şi procurori.

Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul "Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au arătat că, cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine Elenei Udrea, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.