Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, la Iaşi că este convins că raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene va consemna o evoluţie privind îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi că speră ca acesta să fie ridicat până în 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Tudorel Toader a participat, vineri, la Iaşi, conferinţa intitulată "Riscul pentru malpraxis în actul medical", organizată de UMF Iaşi, el fiind, ulterior, întrebat de jurnalişti despre şansele României de a scăpa de MCV.

"Sunt convins că raportul (misiunii de evaluare a Comisiei Europene - n.r.) va consemna o evoluţie în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcţia de acţiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiţionalităţilor, a recomandărilor", a declarat ministrul Justiţiei.

El a spus că a avut o discuţie la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţii misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), afirmând că "discuţiile au fost punctuale, care, pe alocuri, au comportat şi accente diferite".

"Aprecierea mea personală despre constatările din partea comisiei este aceea că se merge spre îndeplinirea recomandărilor MCV. Am rămas cu un optimism vizând concluzia finală", a afirmat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că speră că, "în 2019, când România va deţine presedinţia Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat".

Tudorel Toader a declarat că ar vrea ca MCV să fie ridicat şi mâine, dar că este vorba despre "o decizie politică, luată de Comisie, care trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări".

"Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie preşedinţilor tuturor instanţelor din România, indiferent de rang - Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanţe chiar copia hotărârilor, ca să ştim exact, nu numai ce hotărâri s-au pronunţat, ci şi ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparaţie, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate", a
precizat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, în ceea ce priveşte codurile de conduită, cel pentru miniştri a fost aprobat deja de Guvern, iar cel privind conduita parlamentarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o şedinţă comună a Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.