Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, miercuri seară, la Antena 3, că pachetul de modificare a legilor justiţiei poate fi dezbătut în Parlament şi în lipsa punctului de vedere scris al Comisiei de la Veneţia privind modalitatea de numire a procurorilor-şefi, pentru a nu ţine pe loc aceste legi. La rândul lui, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legile justiţiei pot fi adoptate de către Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia, putând fi completate ulterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O întrebare este de ce proiectul a plecat de la Ministerul Justiţiei direct în Parlament şi s-a dus la Guvern? Vom vorbi despre numirea procurorilor de rang înalt, ce necesită consultarea Comisiei de la Veneţia. De la Guvern proiectul nu putea să plece fără avizul Comisiei. De la comisia din Parlament, discuţia poate începe. În acest timp, vine avizul Comisiei, se reia dezbaterea şi astfel amânăm o ţinere pe loc a pachetului modificărilor (...) Comisia dă recomandări. Acestea au puterea lor, venită de la cea mai înaltă autoritate în materie de constituţionalitate. Toţi ne îndreptăm spre aceleaşi standarde. Chiar dacă nu au putere juridică aceste avize, toată lumea ţine cont de ele”, a declarat ministrul Justiţiei, miercuri seară, la Antena 3.

De altfel, acest punct de vedere a fost susţinut, tot într-o emisiune la Antena 3, şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a spus că legile justiţiei pot fi adoptate de către Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia, legea putând fi completată ulterior.

"Noi vrem ca în această sesiune aceste legi să fie adoptate, cu precizarea că am văzut discuţii astăzi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia pentru această procedură. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare. Ce spune Comisia de la Veneţia, că spune în decembrie, că spune în ianuarie, putem să facem după aia o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile justiţiei aşteptate până când ne spune Comisia de la Veneţia că trebuie să numească X sau Y", a spus Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat miercuri comisiei speciale condusă de deputatul PSD Florin Iordache pachetul de modificare a legilor Justiţiei, după de coaliţia a decis ca acesta să nu mai fie iniţiat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca iniţiativă parlamentară.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.