Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că avizul Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerea pentru şefia DNA este unul consultativ, care nu blochează procedura, ci îl ajută pe decident să ia cea mai bună decizie. El a menţionat că secţia de procurori a CSM va analiza, în 27 septembrie, candidatul şi programul managerial şi va da acel aviz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a fost întrebat, joi, de jurnalişti, despre selecţia pentru propunerea pentru un nou şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"Sigur, au fost şase candidaţi, am prezidat comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie secţia de procurori a CSM va analiza candidatul, programul managerial şi va da un aviz consultativ. Aici aş adăuga ceva, avizul consultativ, spune şi denumirea lui, este consultativ, sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experţi, procurorii de la CSM, care prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii. Vedem ce va fi pe data de 27", a afirmat Tudorel Toader.

De asemenea, întrebat dacă va avea joi o discuţie cu procurorii CSM în plen privind avizul, Toader a răspuns: "Nu face obiectul, nu e pe ordinea de zi... nu se discută. Pe 27 ne vedem la CSM, candidatul la funcţia de şef DNA, mă duc eu, vor fi procurorii membri ai secţiei. Dar spuneam aşa: că avizul consultativ nu blochează procedura, avizul consultativ îl consiliază pe decident pentru a lua cea mai bună decizie. Va ajunge la preşedinte, preşedintele va vedea dosarul, programul managerial, raportul meu, avizul CSM - pozitiv sau negativ şi va putea să decidă în cunoştinţă de cauză".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, marţi seară, că nu l-a propus la şefia DNA pe procurorul care a avut cel mai riguros şi cel mai frumos proiect managerial pentru că a constatat "o mare diferenţă între scriptic şi interviu", el susţinând că Adina Florea a convins comisia "prin modalitatea prin care a expus bunele şi mai puţin bunele DNA". El spunea că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul CSM va fi negativ, arătând că îi respectă pe magistraţii din CSM "în limitele cuvenite", dar uneori are rezerve.

Adina Florea - propusă de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al DNA - este procuror la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul Tribunalului Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al instituţiei.

Adina Florea spune în proiectul de management cu care a candidat pentru această funcţie, alături de alţi cinci procurori, că un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumără, între "disfuncţiile esenţiale", plasarea DNA în afara legii prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice, diminuarea încrederii publice în DNA prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror-şef sau respect instituţional intenţionat diminuat faţă de alte instituţii şi/sau autorităţi publice, cooperare loială deficitară şi obligaţia de rezervă eludată.

De asemenea, Adina Florea enumeră în proiectul de management şi lipsa de asumare a responsabilităţilor profesionale de către procurorul şef al DNA în situaţii în care o asemenea asumare se impunea ca urmare a stabilirii, prin hotărâri judecătoreşti definitive, a caracterului deficitar şi/sau nelegal, a activităţilor procesual penale derulate de procurorii din cadrul Direcţiei, numărul în creştere al soluţiilor de achitare definitivă dispuse de instanţele de judecată, modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză care au umbrit activitatea DNA, indicii de atragere a competenţei altor unităţi de parchet, cu încălcarea normelor de competenţă legală, semnale publice privind practici de "prioritizare" a anchetelor penale fără niciun fundament legal, cu riscul creării percepţiei sau chiar existenţa unor "vendete" şi prin denaturarea sensului real al sintagmei "... exercitându-şi atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia".

Multe dintre aceste "vulnerabilităţi şi disfuncţii" enumerate de Adina Florea se regăsesc între criticile pe care ministrul Justiţiei i le aducea Laurei Kovesi. De altfel, prima "lucrare" din bibliografia indicată de Adina Florea este raportul lui Tudorel Toader vizând actitatea fostului procuror-şef al DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.