Tribunalul Constanţa a respins vineri ca inadmisibilă cererea lui Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, de revizuire a dosarului pentru care a fost condamnat la cinci ani de închisoar pentru abuz în serviciu, decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea de reviziuire a dosarului s-a judecat în 21 noiembrie, instanţa amânând pronunţarea de câteva ori.

Tribunalul Constanţa a decis vineri să respingă ca inadmisibilă cererea de reviziure formulată de Nicuşor Constantinescu, instanţa considerând că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de articolul 459, alineatul 3, literele c şi e din Codul de Procedură Penală. Astfel, această prevedere legală precizează: “Instanţa examinează dacă: au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procedurilor penale; faptele şi mijloacele de probă în baza cărora este formulată cererea conduc, în mod evident, la stabilirea existenţei unor temeiuri legale ce permit revizuirea”.

De asemenea, instanţa a decis obligarea lui Nicuşor Constantinescu la plata sumei de 300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare la Curtea de Apel Constanţa.

În 26 septembrie, Curtea de Apel Constanţa admisese apelul formulat de Nicuşor Constantinescu la decizia Tribunalului Constanţa care îi respinsese cererea de revizuire a dosarului Centrului Militar Zonal în care a primit o condamnare de cinci ani de închisoare. Apărătorul lui Nicuşor Constantinescu, avocatul Marius Mocanu, declara că instanţa a apreciat că cererea de revizuire este admisibilă, iar aceasta se va judeca pe fond la Tribunalul Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iunie 2016, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013. Constantinescu a formulat şi o cerere de casare a acestei condamnări, dispuse de Curtea de Apel Constanţa, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât respingerea acesteia ca nefondată.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit în această vară o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei. 

De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei.

În luna august, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală a lui Nicuşor Constantinescu într-un dosar în care este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 milioane lei.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Slobozia.  

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.