Tribunalul Bucureşti a decis din nou retrimiterea la DNA a dosarului primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, după ce în urmă cu două luni a dispus ca această cauză să fie restituită procurorilor pentru a preciza care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul edilului, însă Curtea de Apel a stabilit ca dosarul să se întoarcă la TB, pentru continuarea judecării în Cameră preliminară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistratul de la Tribunalul Bucureşti care după decizia Curţii de Apel a reanalizat în Cameră preliminară dosarul în care sunt judecaţi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit, a dispus, joi, ca această cauză să fie restituită la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Decizia poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că a crezut că dosarul său va ajunge la CEDO, însă nu este cazul, ”pentru că şi instanţele din România au sesizat ilegalitatea instrumentării dosarului meu”.

”Se dovedeşte de a cincea instanţă deja că e un dosar făcut la cacealma, doar pentru a mă împiedica să candidez la primărie, în vară. O făcătură de dosar care a pocnit în instanţă, înainte de a începe. Rezumat, dosarul meu înseamnă că dacă oamenii au încredere în tine, trebuie să faci închisoare. Pentru că nu ştiu cum altfel să traduc «luare de mită constând în capital electoral». Credeam că acest dosar va ajunge la CEDO, dar văd că nu este cazul, pentru că şi instanţele din România au sesizat ilegalitatea instrumentării dosarului meu”, a afirmat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

În 6 octombrie, Tribunalul Bucureşti dispusese retrimiterea la DNA a dosarului Olguţei Vasilescu, pentru ca procurorii să precizeze care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul primarului Craiovei.

”Restituie cauza la Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA Secţia de Combatere a Corupţiei constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii Radu Cosmin Preda, Elena Daniela Popescu şi Lia Olguţa Vasilescu”, se arăta în decizia Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, instanţa a constatat ”nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Lia Olguţa Vasilescu, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare”.

Decizia a fost contestată atunci de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care în 4 noiembrie a dispus ca dosarul Olguţei Vasilescu să nu fie retrimis la DNA, ci să revină la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi judecat în Cameră preliminară.

În 20 septembrie, la judecarea în Cameră preliminară la Tribunalul Bucureşti, judecătorul a dispus excluderea actelor de urmărire penală "efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz". Instanţa a exclus atunci şi proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Ion Vlăsceanu şi Ionuţ Pârvulescu, din 19 februarie, apreciind că această probă “a fost obţinută nelegal.

În 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain.

Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.