Petre Tobă i-a cerut, în ianuarie, când era ministru de Interne, şefului de atunci al DIPI, Gheorghe Nicolae, să ia din biroul său o cabină de duş care fusese montată în mandatul lui Gabriel Oprea, după ce o jurnalistă l-a întrebat dacă poate să vadă jacuzzi-ul."Ce jacuzzi, că nici nu-i jacuzzi. E o cabină de duş cu fâs de-ăla de abur. Un c(...) de cabină", ar fi spus Tobă, potrivit interceptărilor redate în rechizitoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Episodul demontării cabinei de duş a lui Gabriel Oprea este redat cu lux de amănunte în rechizitoriul prin care fostul ministru de Interne şi mai mulţi şefi ai DIPI au fost trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu, respectiv deturnare de fonduri.

"Potrivit procesului-verbal de redare a conversaţiei ambientale purtate în data de 11 ianuarie 2016, în intervalul orar 10:01:51 - 10:35:19 (procesul-verbal de redare şi planşele foto de la filele 34-98, volumul II), colaboratorul autorizat acoperit «MIHALCEA Ionel» a reamintit faptul că în comisia de control a fondurilor operative au fost constatate nereguli nu numai în legătură cu remunerarea surselor, dar şi cu privire la anumite bunuri date pentru dotarea cabinetului ministrului de Inteme Oprea Gabriel: «Nu, că el nu zice de la surse, că asta (cabina de duş, n.r.) de la ministru la ce sursă!?»", arată procurorii.

Şeful DIPI la acea vreme, Gheorghe Nicolae, le-a explicat colaboratorilor săi, denunţători în cauză, cum să procedeze cu respectiva cabină de duş.

"Secretarul de stat Nicolae Gheorghe a confirmat imediat că era la curent cu neregulile sesizate, urmând să recupereze respectivele bunuri, de care ar fi putut beneficia în viitor chiar denunţătorii: «Da, mă, o recuperez şi pe ea (cabina de duş), dă-o dracu' că am înţeles că de aici a plecat problema», «O ducem, oricum renovăm, am mai luat o casă din aia şi mi-a zis ăsta că e zob, că n-am ajuns să o văd, a zis că trebuie scoasă toată şi făcută, o ducem şi o punem acolo, la o casă de lucru. Vă mai dau, pot să vă dau chiar vouă, dacă e»", ar fi spus Nicolae.

El le-ar fi spus interlocutorilor că noul ministru de Interne, Petre Tobă, i-ar fi reproşat că a aflat din presă de provenienţa cabinei de duş din cabinetul său.

"În continuare, secretarul de stat şi-a exprimat intenţia de a-i aduce la cunoştinţă şi noului ministru de Inteme că trebuie recuperată cabina de duş de la cabinet: Acuma o să-i spun «Domn 'e, uite am avut aici pe timpul controlului o discuţie de genul să ne luăm cabina înapoi, ce să facem acum?», context în care a evidenţiat că era o practică obişnuită să furnizeze ministrului bunuri achiziţionate din fondurile operative ale DIPI: «(...) că doar nu se ducea pe stradă. Se ducea tot la MI. Doar bunuri s-au mai cumpărat pentru minister, nu-i prima dată. Când s-a luat sunt tot banii ministerului până la urmă». Nicolae Gheorghe i-a relatat interlocutorului că, în contextul în care noul ministru de Inteme nu a cunoscut provenienţa cabinei de duş, acesta i-ar fi reproşat că a ajuns să afle de la jurnalişti despre bunul în cauză: «El s-a supărat că s-a aflat, nici nu ştia de ea. Mi-a zis: «Bine, mă, ajung să mă întrebe jurnaliştii că am jacuzzi în spate?» Şi el: «Ce dracu jacuzzi, că n-am!». Zic: «nu-i jacuzzi, aia e o cadă de duş, dă-l dracu de jacuzzi ...». Potrivit planurilor de «recuperare» a bunului, acesta urmă sa intre în dotarea unei case conspirative: «(. .. ) oricum mai sunt patru case de refăcut, să evalueze unde e nevoie de ea. O trecem pe inventar acolo, o şi luăm într-o duminică să nu facem nici tam-tam, pe acolo pe la minister, să zica lumea: «Gata, au fugit cu jacuzzi!»", mai scrie în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, şeful DIPI le-a relatat colaboratorilor săi şi finalul discuţiilor avute cu ministrul de Interne Petre Tobă pe tema cabinei de duş.

"În intervalul orar 15:57:49 - 17:05:48, dialogul ambiental a fost reluat între Nicolae Gheorghe şi «Mihalcea Ionel», împreună cu «Ionescu Claudiu» şi subsecretarul de stat Văduva Rareş, prilej cu care au discutat despre bunurile achiziţionate pentru ministrul de Inteme Oprea Gabriel, din fondurile operative ale DIPI, cât şi cu privire la alte nereguli constatate de comisia de control. Nicolae Gheorghe le-a adus la cunoştinţă interlocutorilor săi că una dintre problemele constatate a fost rezolvată: «Celebra cabină a fost demontată astăzi şi am dus-o ... cred că a ajuns într-o casă de lucru», la solicitarea ministrului de Inteme: «Eu am fost la ministru şi, crede-mă, că nu mi-a picat deloc bine când a zis: «Bă, da' ce dracu' e cu aia? Mă întreabă deja jurnaliştii de aia. Să veniţi să vă luaţi aia de aici, să nu aud.», «Şi a întrebat jurnalista că «De când aveţi jacuzzi? Că aveţi un jacuzzi ... mişto în spate? Când pot să-l văd şi eu?» Şi ăsta: «Ce jacuzzi, că nici nu-i jacuzzi. E o cabină de duş cu fâs de-ăla de abur. Un c(... ) de cabină", sunt interceptările redate în rechizitoriu.

Anchetatorii mai arată că şeful DIPI a susţinut că, deşi putea achiziţiona bunuri fără documente justificative, cu până la 20 la sută din fondurile operative, era mai bine văzut în CSAT dacă prezenta un procent cât mai mic de cheltuieli realizate astfel.

"În condiţiile în care membrii Comisiei de control şi-au exprimat mirarea cu privire la evidenţa neregulilor constatate în documentele întocmite cu prilejul anumitor achiziţii, existând posibilitatea legală de a achiziţiona bunuri fără documente justificative, până la un procent de 20 la sută din fondurile operative, chestorul principal Nicolae Gheorghe a explicat că, deşi are această opţiune legală, era mai bine văzut în CSAT daca prezenta un procent cât mai mic de bani cheltuiţi în această modalitate."

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost numit de presă "Limuzina” şi vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.