Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară că procurorul general este capabil de orice pentru a-şi scăpa pielea, el susţinând că HG 231 dată în 2005 de Guvernul pe care îl conduceea nu se referea la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie. Tăriceanu îl acuză pe Augustin Lazăr că ”încearcă să îşi justifice acţiunile de procuror comunist”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurorul general minte ca să îşi scape pielea. Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-şi scăpa pielea, chiar şi să mintă în spaţiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie. Strategia enunţa o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare şi adrepturilor şi libertăţilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete precum cele încheiate între servicii şi instituţiile din justiţie în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016”, susţine Tăriceanu.

El susţine că ”ceea ce face Augustin Lazăr reprezintă o manipulare ieftină pentru a-şi salva pielea, aruncând vina”.

”Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate şi dezvăluite în acest an au conţinut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislaţia în vigoare doar prin simpla înţelegere dintre şefii din procuratură şi cei din servicii. Unde în HG 231 se vorbeşte despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informaţiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziţia învinuitului? Rolul de poliţie judiciară a fost stabilit prin mica înţelegere dintre procurori şi servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor faţă de servicii în termen de 60 de zile este o invenţie a minţilor strălucite care au semnat protocoalele”, mai scrie liderul ALDE pe Facebook.

Tăriceanu acuză că ”Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să îşi justifice acţiunile de procuror comunist”. ”Practicile şi metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituţiilor din justiţie şi de către serviciile de informaţii”, continuă Tăriceanu.

”Dacă Augustin Lazăr consideră că prin manipulare îşi salvează pielea şi poate fugi de dat explicaţii pentru activitatea sa se înşeală amarnic. Procurorul general minte de îngheaţă apele doar pentru a deturna atenţia de la acuzaţiile care i se aduc”, mai afirmă liderul ALDE.

Parchetul General afirmă, vineri, că Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie ”stabileşte, fără echivoc, încheierea unor protocoale” între mai multe instituţii, printre care PICCJ, DNA şi SRI. Strategia a fost aprobată prin Hotărărea de Guvern 231 din data de 30 martie 2005, când Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.