Instanţa supremă a respins, miercuri, cererea lui Constantin Luigi Boicea, tânărul din Craiova acuzat de propagandă în favoarea grupării Stat Islamic, de a fi judecat în arest la domiciliu pe motiv că doreşte să-şi continue studiile liceale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, judecătorii au decis să menţină starea de arest preventiv în cazul lui Boicea, chiar dacă acesta este arestat din decembrie anul trecut.

La termenul de judecată de miercuri, procurorul DIICOT a arătat, la instanţa supremă, că tânărul este acuzat de două fapte destul de grave şi reprezintă un pericol real, fiind arestat preventiv din 9 decembrie 2016. "Considerăm că măsură este în continuare necesară. A mai fost sub control judiciar şi nu a respectat interdicţia de a accesa internetul", a arătat procurorul de şedinţă.

În replică, avocatul lui Boicea a cerut să nu i se mai menţină arestul preventiv, fiind arestat de zece luni. "A conştientizat gravitatea faptelor între timp. Nu mai există riscul să recidiveze. Cerem măsura arestului la domiciliu. Doreşte să-şi reia studiile liceale", a arătat avocatul.

În ultimul cuvânt, Luigi Boicea a spus că a avut sprijinul familiei pe toată perioada arestului şi că regretă faptele pentru care a fost trimis în judecată, dorind să se reintegreze în societate.

La începutul lunii mai, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Boicea la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Luigi Constantin Boicea, în vârstă de 18 ani, se află în arest preventiv după ce, în luna decembrie 2016, procurorii şi ofiţerii DIICOT au descins în locuinţa familiei acestuia, acuzat că făcea propagandă pe internet grupării teroriste ISIS. Acesta a renunţat şi la religia creştin-ortodoxă, frecventând o moschee din municipiul Craiova.

Anchetatorii l-au acuzat pe Boicea de pregătire în vederea folosirii armelor de foc şi a dispozitivelor explozive în scopul comiterii unui act de terorism.

Procurorii susţineau că, din 2015, Luigi Constantin Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical-islamistă, prin postarea în mediul online, “prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio şi video reprezentând acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale şi colective, incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste, mesaje de propagandă a Statului Islamic, promovarea «Sharia»), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte că cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”.

Potrivit procurorilor, din 2015, tânărul a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate online de organizaţia teroristă Statul Islamic pe site-uri de profil.

Rudele tânărului au povestit că acesta a renunţat în 2013 la religia creştin-ortodoxă pentru a trece la cea musulmană.

”După convertirea la islamism, tânărul şi-a schimbat stilul de viaţă, izolandu-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor şi să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, arătau reprezentanţii Poliţiei Române.
Luigi Constantin Boicea provine dintr-o familie destrămată, tatăl sau fiind eliberat în 2015 din penitenciar. Mama să este angajată a Regiei Autonome de Transport Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.