Experţi din cadrul subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii au vizitat, timp de zece zile, mai multe centre de detenţie, spitale de psihiatrie şi centre sociale, iar la finalul evaluării, reprezentanţii delegaţiei au cerut României să ia măsuri pentru combaterea supraaglomerării în penitenciare şi au apreciat că încă „rămân multe de făcut”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România a făcut progrese în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din ţară dar rămân multe de făcut incluzând reducerea supraaglomerării din penitenciare sau alte locuri unde sunt deţinuţi”, spun experţii ONU într-un comunicat al înaltului comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Afirmaţiile vin în contextul în care, în perioada 3-12 mai 2016, o delegaţie formată din patru experţi ONU a făcut mai multe vizite de evaluare în centre de detenţie din România.

„Apreciem eforturile pe care România le-a făcut şi avem încredere că folosirea alternativelor la detenţie va continua să aibă impact în numărul de în numărul de deţinuţi care sunt arestaţi înainte de proces”, spune Aisha Shujune Muhammad, şeful delegaţiei trimise în România.

În timpul vizitei, experţii au vizitat mai multe spaţii privative de libertate printre care închisori, centre de arest preventiv, secţii de poliţie, centre de migranţi, unităţi ale Poliţiei de Frontieră, centre sociale şi centre de îngrijire a persoanelor cu boli mentale. De asemenea, cei patru delegaţi ai ONU au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai societăţii civile.

„Sperăm ca această vizită să fie doar începutul unui angajament între Subcomitetul pentru Prevenirea Torturii şi România, prin mecanismul său naţional desemnat”, mai spune Aisha Shujune Muhammad.

Raportul realizat de experţii pentru combaterea torturii este confidential, se arată în comunicat. Însă ONU încurajează cele 92 statele semnatare ale protocolului să facă publice rezultatele acestor evaluări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.