Structura de rezistenţă a clubului Bamboo va fi dezafectată total pentru a permite anchetatorilor să efectueze cercetarea la faţa locului, anunţă Inspectoratul de Stat în Construcţii, decizia fiind luată în urma unei expertize tehnice care a stabilit că există un risc major ca structura să se prăbuşească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a incendiului produs pe 21 ianuarie, la clubul Bamboo din Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a realizat, prin intermediul unui expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), o evaluare a construcţiilor afectate, prin care s-au stabilit modalitatea şi etapele tehnologice care să permită cercetarea la faţa locului de către organele abilitate şi punerea în siguranţă a structurii", arată reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Ei precizează că expertul a constatat că există un risc major ca structura să se prăbuşească, recomandând dezafectarea ei totală.

"După evaluarea structurii de rezistenţă, s-a constatat posibilitatea crescută ca aceasta să se prăbuşească. În aceste condiţii, ISC îşi însuşeşte recomandarea făcută de expertul tehnic, şi anume dezafectarea totală a acesteia. Pe durata acestor lucrări, se va ţine cont atât de instrucţiunile de lucru elaborate de expertul tehnic, cât şi de necesitatea conservării eventualelor probe de la faţa locului", menţionează Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Directorul INSEMEX, George Găman, a declarat joi că cercetarea la clubul Bamboo va fi făcută când se va permite accesul în condiţii de siguranţă, iar aceasta va fi relevantă în expertiză, care ar putea dura câteva luni.

Găman a precizat că experţii vor căuta orice probă care ar putea ajuta cercetarea, printre care obiecte de natură electrică şi dispozitive de supraveghere şi înregistrare video. 

La Bamboo au mers joi şi anchetatorii pentru a face cercetarea la faţa locului în zona anexelor din complex, printre care şi la un imobil al lui Joshua Castellano, fondatorul clubului, clădire care a fost sigilată în urma incendiului din noaptea de 20 spre 21 ianuarie, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Primăria Sectorului 2 se va ocupa de îndepărtarea elementelor metalice prăbuşite în urma incendiului, pentru care va contracta o firmă ce are utilaje specifice pentru astfel de intervenţii şi angajaţi specializaţi.

Procurorii au deschis în 21 ianuarie dosar penal, în cazul incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

În urma incendiului din Clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale, dintre care miercuri mai erau internate două la Spitalul Floreasca.

Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, a declarat că incendiul care a mistuit clubul a fost pus, el argumentând cu faptul că angajaţi ai clubului ar fi semnalat prezenţa unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită ulterior ca depozit.

Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo, a declarat, luni, după ce a fost audiat la Poliţia Capitalei, că focul nu ar fi pornit nici de la instalaţia electrică, refăcută în totalitate după tragedia din Colectiv, nici de la o ţigară. El a precizat că nu a putut face asigurare, întrucât nu avea încă autorizaţie de la ISU, dar urma să o obţină până la 30 iunie.

Castellano a mai spus că în noaptea incendiului, în club erau 700-800 de oameni, capacitatea localului fiind de peste 1.300-1.400 de persoane.

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă 21 ianuarie, la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate, incendiul fiind declarat stins în 23 ianuarie, după 57 de ore de la sosirea echipajelor ISU. Pompierii au retras în 25 ianuarie de la clubul Bamboo ultimul echipaj de supraveghere.

Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano.

În iunie 2005, clubul Bamboo a mai ars din temelii, iar atunci Joshua Castellano spunea că "singurul vinovat este natura". Cătălin Botezatu, acţionar în 2005, acuza faptul că focul a fost pus intenţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.