Deputatul USR Stelian Ion a precizat că ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu ar trebui să retragă legile justiţiei şi să le promoveze din nou, dar de data această ţinând cont de observaţiile de până acum ale Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV. El a adăugat că raportul APCE indică faptul că instituţiile europene nu au legătură cu jocurile şi interesele politice din România şi pun accent pe independenţa justiţiei şi o luptă eficientă anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Predoiu ar face bine să îşi ia legile justiţiei înapoi şi să le promoveze ţinând cont de observaţiile de până acum ale Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV. Nu este o surpriză că instituţiile importante din Europa, care n-au nicio legătură cu jocurile şi interesele politice din România, pun accent pe justiţie independentă şi luptă anticorupţie eficientă. Surpriza rămâne că politicienii din PSD-PNL-UDMR şi chiar preşedintele Iohannis cred că pot păcăli instituţiile.europene. Mesajul pe care l-a primit astăzi ministrul Predoiu de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este cât se poate de clar: Trebuie să respecte avizele de până acum ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO şi să accepte modificarea proiectelor legilor justiţiei în acest sens. Este necesară, de exemplu, reîntregirea competenţei DNA, astfel încât să poată ancheta din nou posibile acte de corupţie ale magistraţilor, aşa cum apare explicit în ultimul aviz al Comisiei de la Veneţia. Predoiu îl avea, dar nu a făcut nimic”, a scris Stelian Ion, joi pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei a adăugat că acum înţelege de ce Cătălin Predoiu a refuzat să ceară opinia Comisiei de la Veneţia înainte de trimite legile justiţiei şi în Parlament şi acuză jocuri politice.

„Cum ieri USR a sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu aceste legi, este imperios să aşteptăm şi noul aviz. Înţelegem acum mai bine de ce Cătălin Predoiu a refuzat cu îndârjire să ceară opinia Comisia de la Veneţia înainte de a trimite legile justiţiei în Parlament? Sunt tot mai clare jocurile politice pe care le face şi declaraţiile mincinoase prin care încearcă să aburească opinia publică din ţară şi instituţiile europene? Este evident că nu poţi avea o justiţie independentă şi nu poţi să combaţi eficient corupţia dacă introduci în lege instrumente prin care subordonezi politic justiţia, reduci atribuţiile DNA şi îi iei poliţia judiciară, pui presiune pe magistraţi şi îi hărţuieşti şi intimidezi printr-o Inspecţie judiciară nereformată şi prin reţeaua naţională de anchetare care a înlocuit SIIJ”, a completat Stelian Ion.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) apreciază, în ultimul raport, progresele făcute de România în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. Cu toate acestea, instituţia remarcă o serie de preocupări, între care libertatea şi pluralismul mass-mediei, incluziunea cetăţenilor romi şi hotărârile neexecutate ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi face o mulţime de recomandări, între care respectarea părerilor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. În plus, APCE cere deplină transparenţă privind contractele presă-partide.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.