Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, consideră că există o problemă de înţelegere şi de aplicare a legii atunci când stai în faţa unei porţi, de partea cealaltă se aud strigăte “şi te întrebi dacă îţi trebuie mandat sau nu să intri să salvezi pe cineva”. El propune constituirea unui grup de lucru care să vină cu propuneri concrete legate de îmbunătăţirea legislaţiei în această privinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stelian Ion a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă în cazul de la Suceava, unde bărbatul care şi-a agresat fiul este cercetat sub control judiciar, unde este justiţia pentru victimă şi unde ar fi fost normalitatea.

“Este cutremurător ce vedem uneori că se întâmplă în jurul nostru, cei care au copii cred că pur şi simplu sunt şocaţi, dar nu doar cei care au copii, orice om văzând asemenea scene îngrozitoare, e cutremurat. Există, din păcate, un fenomen de violenţă şi de abuzuri asupra celor rămaşi fără protecţie, mă refer în principal la copii, ei sunt supuşi unor violenţe fizice, uneori sunt şi abuzuri sexuale îndreptate împotriva lor. Există în societatea românească o preocupare foarte pregnantă asupra acestui subiect şi din acest motiv trebuie să luăm anumite măsuri, ele nu se iau doar într-un minister sau doar într-o instituţie, de aceea împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi împreună cu alte instituţii trebuie să existe un set de măsuri care să protejeze legislativ şi după ce avem legi îmbunătăţite şi prin punerea lor efectiv în aplicare să protejeze aceşti oameni, nu mă refer doar la copii, dar sunt şi alte categorii vulnerabile care trebuie protejate cu întâietate”, a afirmat ministrul Justiţiei.

El a precizat că sunt discuţii pentru constituirea unui grup de lucru care să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în această privinţă.

“Avem discuţii pe această temă, pe constituirea unui grup de lucru care să vină cu propuneri concrete. Uneori este vorba despre carenţe legislative, alte ori este vorba despre carenţe instituţionale, atunci când avem legi, dar ele sunt puse greşit în aplicare, când stai în faţa unei porţi şi de partea cealaltă să aud strigăte şi te întrebi dacă îţi trebuie mandat sau nu să intri să salvezi pe cineva, deja avem o problemă de înţelegere şi de aplicare a legii. Deci, trebuie să lucrăm pe ambele planuri, legislativ, de îmbunătăţiri şi pe plan de aplicare a legii”, a mai afirmat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei consideră că parchetele şi instanţele trebuie să aibă o evidenţă clară a acest cazuri, ce soluţii s-au dat, iar aceste lucruri trebuie analizate.

“Parchetele şi instanţele trebuie să aibă o evidenţă foarte clară a acestor cazuri, câte cazuri sunt, ce soluţii se dau şi să le analizăm. Pentru că dacă le soluţionăm şi le lăsăm în rafturi, într-o arhivă în care nu se mai uită nimeni, nu se întâmplă nimic şi nu îmbunătăţim nimic. În trecut existau anumite…şi în cadrul bilanţurilor ar trebui să se regăsească aceste elemente şi să le discutăm. Iată în perioada aceasta chiar încep să vină bilanţuri din partea parchetelor, instanţelor şi acolo voi analiza foarte atent care sunt elementele concrete legate de aceste subiecte”, a explicat ministrul Justiţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.