Stelian Ion, de la USR-PLUS, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare, pentru Ministerul Justiţiei. Acesta a precizat că în luna ianuarie a anului viitor va depune o lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) care a fost folosită ca instrument de intimidare a magistraţilor sau de protejare a unora dintre aceştia. „O măsură absolut urgentă e aceea de a amâna cel puţin intrarea în vigoare a acelui act normativ care presupune mărirea numărului de judecători din apeluri şi contestaţii, ceea ce poate părea o chestiune foarte tehnică, dar asta înseamnă efectiv blocarea instanţelor”, a adăugat acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În lipsa acestui SIIJ competenţa va reveni, dacă e vorba de fapte de corupţie va reveni DNA, dacă este vorba de alte fapte va reveni parchetelor care sunt competente DIICOT, PÎCCJ. La începutul anului, în ianuarie eu am în plan să depun legea pentru desfiinţarea Secţiei speciale, dar să ştiţi că poate aceasta a fost cea mai discutată problemă din Justiţie, dar nu este cea mai gravă, din punctul meu de vedere. Sunt probleme mult mai urgente, mult mai importante care au scăpat discuţiei publice şi pe care vreau să mă axez. O măsură absolut urgentă e aceea de a amâna cel puţin intrarea în vigoare a acelui act normativ care presupune mărirea numărului de judecători din apeluri şi contestaţii, ceea ce poate părea o chestiune foarte tehnică, dar asta înseamnă efectiv blocarea instanţelor. Deci sunt multe alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm”, a declarat Stelian Ion, după audierea în comisiile juridice reunite ale Parlamentului. 

Referitor la SIIJ, acesta a spus că desfiinţarea SIIJ nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori.

„A fost o problemă dezbătută îndelung, ani de zile aş spune. Concluziile au fost trase, am tras linie şi am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este desfiinţarea acestei Secţii speciale, nu în ideea de a crea impunitate pentru magistraţi. Să fie foarte clar lucrul acesta. Ci în ideea de a nu exista un mecanism de intimidare sau poate de protejare a unor magistraţi, ci de a exista eficienţă pe această zonă, pentru că magistraţii din momentul în care va fi desfiinţată această Secţie, nu vor fi scutiţi de a răspunde atunci când greşesc, pentru greşelile pe care le comit. Nici crearea acestei Secţii nu a fost o soluţie bună şi s-a dovedit că nu a fost eficientă, efectiv în această perioadă. Toate lucrurile pe care le-am spus de la începutul înfiinţării ei s-au adeverit. A fost folosită mai degrabă ca un instrument de intimidare, pentru că avem câteva exemple concrete pe care le putem da foarte uşor – de la anchetarea şi punerea sub acuzaţie sau urmărire penală la acele măsuri preventive luate împotriva fostului şef al DNA şi până la citările la SIIJ înainte de a se da un aviz pe numirea de procurori de rang înalt. Am multe exemple. Ideea pe care o subliniez foarte clar este că această desfiinţare nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori”, a completat Stelian Ion.

El a primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite, fiind 41 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.

Miniştrii din Cabinetul Cîţu sunt audiaţi marţi în comisiile parlamentare de specialitate, iar votul de învestire urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 15.00.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.