Serviciul Român de Informaţii (SRI) a transmis, referitor la declaraţii făcute în Parlament în contextul numirilor la Curtea Constituţională a României (CCR), că aceste numiri sunt apanajul exclusiv al partidelor. "Invocarea instituţiei noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului", a arătat SRI. Reprezentanţii instituţiei au menţionat "atacuri sistematice la adresa Serviciului şi a conducerii acestuia". "Aceste declaraţii politice nu au legătură cu valorile constituţionale apărate şi promovate de SRI", a subliniat sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"SRI a luat act de declaraţiile politice rostite azi în Parlamentul României în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituţională a României. Numirile în funcţiile de judecători în această instanţă sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituţional al SRI. Invocarea instituţiei noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului", a transmis SRI, marţi seară, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii instituţiei au reclamat "atacuri sistematice" la adresa SRI.

"Constatăm, fără surprindere şi fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului şi a conducerii acestuia şi încercări de atragere în disputa politică actuală. Serviciul nu este la prima astfel de campanie şi îşi menţine determinarea în apărarea cetăţenilor şi a valorilor constituţionale. Aceste declaraţii politice nu au legătură cu valorile constituţionale apărate şi promovate de SRI", a menţionat sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat, în plenul de marţi, numirea prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu, propus de PSD, în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, în locul lui Valer Dorneanu. USR a anunţat că va sesizat CCR cu privire la numirea lui Licu. Tot marţi, Senatul a votat-o pe senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei ca judecător al CCR, pentru un mandat de 9 ani, începând cu 11 iunie.

Deputaţii USR vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la hotărârea Camerei Deputaţilor prin care Bogdan Licu, "un plagiator cu pregătire cel mult mediocră, este numit judecător la CCR, fără a fi respectate toate condiţiile constituţionale şi legale”, a arătat un comunciat de presă al partidului.

"Curtea Constituţională este o instituţie fundamentală a statului român. Totuşi, de la an la an, numirile făcute de partide la CCR s-au degradat. Aveam odinioară judecători la CCR de anvergură. În ultima perioadă, cu mici excepţii, partidele au preferat, însă, să numească doar cozi de topor, pe criterii strict politice. Astăzi, plenul Camerei Deputaţilor a avut de ales între original şi copie, între original şi plagiat. USR, ascultând vocea societăţii civile, a propus un judecător cu experienţă, care şi-a fundamentat întreaga carieră pe studiu, pregătire temeinică, note şi concursuri pe bune, un judecător care este şi formator la INM şi care are un doctorat făcut ca la carte. De cealaltă parte, a coaliţiei PSD-PNL, a venit contraexemplul, care a şi fost votat pentru înalta demnitate de judecător la CCR: un candidat împins de la spate de serviciile secrete, care a avut rezultate submediocre de la liceu până la facultatea obscură şi neacreditată pe care a terminat-o”, a afirmat deputatul USR Stelian Ion.

Constituţia prevede, la art. 143, că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, mai indică sursa citată.

Conform sursei menţionate, USR consideră că propunerea PSD, votată de deputaţii Coaliţiei sărăciei, nu îndeplineşte criteriul constituţional al pregătirii juridice superioare.

În plus, prin nedepunerea diplomei de licenţă la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR. La rândul său, Camera Deputaţilor nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condiţiilor de numire, încălcându-se astfel dispoziţiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992.

"Clarificarea situaţiei studiilor juridice ale candidatului Bogdan Licu este cu atât mai importantă cu cât au apărut în spaţiul public mari dubii cu privire la existenţa vreunei diplome eliberate pe numele acestuia. Tot în privinţa dosarului de candidat, lipsesc cu desăvârşire şi alte documente, precum cazierul judiciar şi declaraţia de necolaborare cu Securitatea şi cu actualele servicii de informaţii. Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură”, potrivit comunicatului de presă.

Sursa amintită mai spune că, din actele prezentate de candidat – CV şi adeverinţă privind vechimea în muncă – a fost imposibil de analizat, pe parcursul procedurii parlamentare, dacă Bogdan Licu îndeplineşte o altă condiţie esenţială pentru un judecător CCR, şi anume înalta competenţă profesională. Înalta competenţă profesională se dovedeşte prin rezultate profesionale de excepţie, materializate în titluri ştiinţitifce, cărţi şi studii publicate, participări la reuniuni ştiinţifice de înaltă ţinută, titluri academice etc.

Nu în ultimul rând, USR atrage atenţia Curţii Constituţionale că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul „la pachet” exprimat în Comisia juridică, cu prilejul audierii candidaţilor.

"În acest sens, a fost imposibil de exprimat o opinie cu privire la un aviz pozitiv sau negativ pentru fiecare candidat în parte, dezbaterea privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie devenind astfel una iluzorie, iar votul a fost doar unul formal, deşi Comisia avea atribuţii expres prevăzute privind analiza fiecărui candidat în parte”, precizează sesizarea depusă de USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.