Senatorul USR Irineu Darău a sesizat din nou Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de această dată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, săvârşită de ministrul Dezvoltării Adrian-Ioan Veştea, în perioada în care acesta a fost primarul Râşnovului, şi de actualul primar Liviu Cătălin Butnariu. Acesta susţine că, fără licitaţie şi verificări, Veştea şi Butnariu au ocolit iar Consiliul Local şi au închis ochii la construirea fără autorizaţii a restaurantului, acolo unde trebuia să fie un complex sportiv, iar pe firul acestor abuzuri ale grupurilor locale de interese se află şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, aşa cum constată de altfel oficial Curtea de Conturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prin intermediari, naşul şi finul au permis societăţii comerciale SC MIGAR TOUR SRL să construiască şi să exploateze un restaurant, acolo unde trebuia să fie strict un complex sportiv - aşa cum obliga contractul de comodat semnat în 2002 cu CSS Dinamo Râşnov, arată comunicatul de presă al USR. Printre acţionarii societăţii comerciale s-a numărat şi alt fin al lui Veştea, Puiu Gaspar.
 
„Adrian Veştea şi finul său, primarul Butnariu, au închis ochii şi la deturnarea scopului iniţial al contractului dintre Râşnov şi clubul sportiv şcolar, şi la chiriile - mult sub preţul pieţei - cerute restaurantului, şi la faptul că oraşul nu a primit jumătate din aceşti bani aşa cum prevede legea. Nu o spunem doar noi, ci o arată şi raportul Curţii de Conturi, obţinut la sesizarea noastră” a declarat Irineu Darău, conform sursei citate.
 
În plângerea penală înregistrată, senatorul USR solicită şi verificarea suspiciunilor că ministrul Adrian Veştea şi primarul Lucian Butnariu ar fi beneficiat, pentru sine sau pentru alţii, de foloase necuvenite, element constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu.
 
Acţiunea este cu atât mai reprobabilă cu cât a fost folosit drept paravan un Club Sportiv Şcolar.
 
Manevra de cedare a unei părţi din cel mai important vad turistic al Râşnovului către patronii unei terase a început în 2002, când UAT Râşnov a acordat, în regim de comodat, Clubului Sportiv Şcolar Dinamo Râşnov un teren intravilan de 5.438 mp, pentru desfăşurarea activităţii sportive şi construirea unui complex sportiv, în asociere cu o fundaţie interpusă din partea căreia nimeni nu şi-a dat acordul pe contract, entitate care de altfel nu mai există astăzi.
 
De la complex sportiv s-a ajuns în fapt la un restaurant - acolo unde singura autorizaţie de construire este pentru un chioşc metalic de 50 mp.
 
Din răspunsul Curţii de Conturi aflăm că, la ISJ, este înregistrat un contract de închiriere între CSS Dinamo Râşnov şi SC MIGAR TOUR SRL, pe care noi nu l-am primit, la solicitarea noastră, şi care nu este înregistrat la Primăria Oraşului Râşnov. Cu încălcarea legii, acest contract nu a trecut nici prin licitaţie publică, nici prin Consiliul Local Râşnov.
 
Inexplicabilă este şi variaţia continuă, de-a lungul mai multor contracte, a suprafeţei închiriate de restaurant - de la 300 mp  din 2010 până în 2013, la 200 mp, din 2013 şi până în 2020, când se fac măsurători topometrice şi se constată că suprafaţa închiriată către beneficiarul privat era mai mult decât dublă - 432 mp. 
 
Fără să denunţe contractul de comodat, care este încă în vigoare, Primăria a dezmembrat, ulterior, terenul iniţial de 5438 mp în cinci parcele, în gestiunea clubului sportiv şcolar rămânând numai o parcelă de exact 432 mp, pe care acesta o închiriază restaurantului ”Terasa Pe Vale”.
 
„Revine autorităţilor competente să stabilească dacă vorbim doar de abuz în serviciu în formă continuată, cu prejudicierea cetăţenilor oraşului Râşnov, sau şi de multe alte interese conexe. Există în acelaşi timp trei contracte concurente şi contradictorii: unul de comodat, unul de asociere şi unul de închiriere. Situaţia din teren şi chiriile vehiculate încalcă obiectivul contractelor de comodat şi de asociere. În mod evident, domeniul public din Râşnov este o afacere de familie şi de grup de interese pentru oamenii politici locali, care nici măcar nu se mai sinchisesc să disimuleze respectarea legii. Se pare că, dacă eşti de partea bună a familiei şi a prietenilor lui Veştea, ajungi şi să ai acces preferenţial şi după bunul plac la domeniul public din Râşnov”, a mai precizat Irineu Darău.
 
Timp de 22 de ani de la semnarea contractului de comodat, obligaţiile de construire a complexului sportiv au fost pur şi simplu ignorate. Între timp, cu încălcarea repetată a legii, acolo funcţionează cu totul şi cu totul alte activităţi. În plus, situaţia acelui teren public cu vad maxim evoluează şi este clar că se pregătesc viitoare activităţi fără vreo legătură cu scopul iniţial.
 
„Trebuie să înţelegem cum acest mod de administrare a fost exportat de la primăria Râşnov la conducerea judeţului Braşov. Mulţumesc consilierului local, Horia Motrescu, şi colaboratorilor cabinetului meu senatorial pentru curaj şi pentru eforturile făcute în documentarea acestui caz de exploatare a domeniului public al Râşnovului şi compromiterea potenţialului turistic al acestuia în folosul exclusiv al unor entităţi private. Mergem până la capăt” a conchis Darău, conform sursei menţionate.
 
Pe 18 aprilie, senatorul USR Irineu Darău a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov Liviu-Cătălin Butnariu, acuzând că cei doi au încălcat legea timp de 11 ani şi au adus Râşnovului un prejudiciu de jumătate de million de lei.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.