Fostul şef al Biroului Achiziţii din Spitalul Judeţean Neamţ Mihail Popescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în legătură cu amenajarea blocului operator. Fostul manager Ioan Lazăr a fost şi el trimis în judecată pentru complicitate. Cei doi sunt acuzaţi că au favorizat o firmă deţinută de doi oameni de afaceri, vizaţi şi ei în dosar. Firma respectivă ar fi livrat unităţii medicale aparatură mai scumpă cu 3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

 

  • POPESCU MIHAIL, la data faptei şef al Biroului achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu  consecinţe  deosebit  de  grave,

 

  • LAZĂR IOAN, la data faptei manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu  consecinţe  deosebit  de  grave,

De asemenea, au fost trimise în judecată două persoane fizice, administrator, repectiv angajat al unei societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu  consecinţe  deosebit  de  grave.

”În perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică ce a vizat ,,Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamţ…”. Concret, între cei patru inculpaţi ar fi intervenit o înţelegere prealabilă în legătură cu desfăşurarea procedurii de achiziţie publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri”, au transmis, luni, procurorii.

Potrivit acestora, inculpaţii Popescu Mihail şi Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ.

”Acest fapt  ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică. Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie (5.109.011 lei)”, au mai transmis procurorii.

Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Judeţean Neamţ un prejudiciu în valoare de  3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.

Consiliul Judeţean Neamţ a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de menţionată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.