Secţia pentru judecători a CSM a trasmis, joi, un mesaj de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, în care afirmă că, în acest an cu restricţii fără precedent, ”trebuie reafirmat că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esenţială a bunului mers al unei societăţi democratice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În fiecare an, încă din 1948, sărbătorim Ziua internaţională a drepturilor omului la data de 10 decembrie, prilej simbolic pentru a ne reaminti mesajul asumat de către Organizaţia Naţiunilor Unite prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care a statuat că «toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii». Ziua de 10 decembrie rămâne astfel în istorie ca un moment deosebit de important, de referinţă pentru umanitate, fiindu-i recunoscut fiinţei umane, fără nicio discriminare, dreptul său fundamental la demnitate”, a transmis, joi, Secţia pentru judecătri a CSM.

Potrivit judecătorilor, ”într-un an marcat de restricţii fără precedent ale drepturilor fundamentale în societatea contemporană, la şapte decenii de la acest moment istoric, trebuie reafirmat că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esenţială a bunului mers al unei societăţi democratice şi a progresului umanităţii”.

”Importanţa deosebită a reglementării protecţiei drepturilor omului trasează numeroase obligaţii în sarcina statelor membre, fiind necesară nu doar proclamarea acestora, ci mai ales identificarea tuturor pârghiilor ce asigură protecţia lor efectivă, prin implicare constantă şi proactivă a tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în garantarea drepturilor fundamentale. Un rol esenţial în acest sens revine justiţiei, ce are menirea constituţională de a asigura exercitarea deplină a acestor drepturi şi de a apăra fiecare cetăţean, într-un stat de drept, împotriva oricărei forme de arbitrariu, constatând şi sancţionând încălcări sau limitări aduse în mod nejustificat drepturilor fundamentale. Pentru asigurarea acestei protecţii judiciare, o importanţă deosebită revine dreptului de acces la o justiţie independentă şi imparţială, aflată în slujba cetăţeanului, independenţa justiţiei fiind în primul rând o garanţie necesară asigurării respectării drepturilor fundamentale ale omului, iar nu un privilegiu al magistratului”, au mai transmis judecătorii.

Aceştia subliniează că celelalte puteri ale statului ”au datoria de a respecta şi garanta în activitatea de legiferare, în special cu incidenţă asupra înfăptuirii actului de justiţie, cele mai înalte standarde de protecţie ale drepturilor omului, astfel încât să nu existe nicio încercare de imixtiune nejustificată în protejarea şi exercitarea acestor valori fundamentale”.

”În acest context, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea rolului său constituţional de unic garant al independenţei justiţiei, reafirmă importanţa respectării drepturilor omului de către toate autorităţile statului, inclusiv de către puterea judecătorească, iar în această calitate va sancţiona ferm orice derapaj sau încălcare a acestor valori fundamentale”, se mai arată în mesaj.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.