Secţia pentru judecători a CSM anunţă că va analiza toate problemele ridicate la adunările generale ale instanţelor judecătoreşti, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum şi aspectele învederate în cele două scrisori deschise transmise de conducerile tribunalelor şi curţilor de apel. De asemenea, Secţia va face toate demersurile legale pentru apărarea şi garantarea independenţei justiţiei, urmând să adopte reacţii instituţionale în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) subliniază rolul constituţional şi legal al CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei şi autoritate reprezentativă a sistemului de justiţie în raport cu alte instituţii ori autorităţi publice, atât naţionale, cât şi internaţionale.

"Secţia asigură opinia publică şi întreg corpul magistraţilor că va analiza toate problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanţelor judecătoreşti, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum şi aspectele învederate în cele două scrisori deschise şi va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea şi garantarea independenţei justiţiei, urmând să adopte reacţii instituţionale în acest sens. Totodată, Secţia pentru judecători adresează un apel la responsabilitate şi echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceştia să susţină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziţii comune şi unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituţional", se arată într-un comunicat al Secţiei pentru judecători.

Poziţia Secţiei a fost transmisă în contextul actual reprezentat de poziţia publică a unor magistraţi referitoare la desemnarea unei delegaţii de aproximativ 30 de judecători şi procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, poziţiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum şi cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor şi curţilor de apel din ţară.

Treizeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi de tribunale au transmis Secţiei pentru judecători a CSM un apel în care cer să ia act de îngrijorarea lor faţă de "escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor judecători, cu îndepărtarea acţiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instanţelor judecătoreşti" şi să adopte măsuri pentru restabilirea autorităţii şi prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor. De asemenea, ei solicită stoparea demersului iniţiat de judecătorul Cristi Dănileţ de a se deplasa împreună cu o delegaţie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.