Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul formulat de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri Cristian Dima (ALDE) în procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care în 2013 l-a găsit în conflict de interese, Dima afirmând că e nedreptăţit şi că intenţionează să se adreseze CEDO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Dima, în prezent secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a fost găsit în conflict de interese de către ANI în anul 2013, pe motiv că în exercitarea mandatului de consilier local în Galaţi, în perioada 2012 – 2013, a participat la şedinţele CL în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei ”Andreiana Juventus” care este finanţată de la bugetul local şi în cadrul căreia Dima deţinea funcţia de vicepreşedinte. 

Dima a atacat în instanţă decizia ANI, dar Curtea de Apel Galaţi i-a respins recursul, astfel încât el a formulat un nou recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fără să aibă însă câştig de cauză.

”Respinge recursul declarat de Dima Cristian împotriva Sentinţei nr. 152/F din 26 iunie 2014 a Curţii de Apel Galaţi – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 martie 2017”, se arată în soluţia pe scurt de pe site-ul ICCJ. 

Cristian Dima a declarat, vineri, că se consideră nedreptăţit şi că intenţionează să se adreseze CEDO întrucât s-a abţinut de la vot când s-a aprobat în CL Galaţi finanţarea Fundaţiei ”Andreiana Juventus” şi nici nu a avut vreun interes în acest sens.

Fundaţia "Andreiana Juventus” este finanţată de Primăria municipiului Galaţi şi, potrivit reprezentanţilor instituţiei, aceasta are ca scop promovarea valorilor în domenii precum învăţământ, educaţie, cultură, artă şi sport. Cristian Dima spune că ar fi putut cere anularea hotărârilor privind finanţarea Fundaţiei ”Andreiana Juventus”, dar acest lucru ar fi însemnat ca artişti ai Teatrului Dramatic sau Teatrului Muzical să nu-şi mai poată primi salariile.  

”Mi se pare o decizie nedreaptă, incorectă, nici ANI nu a spus de interes personal. Am spus că prima instanţă nu a avut calitatea şi pregătirea să se aplece asupra fondului problemei, dar dacă ICCJ spune acelaşi lucru nu îmi rămâne decât să fiu stupefiat, orice comentariu e de prisos. Nu mai pot face nimic, doar dacă mă gândesc să merg la Haga. Iau în calcul asta. Îmi atinge drepturile fără să am eu vreun interes. Gândiţi-vă altfel - un consilier local este în consiliul de administraţie la şcoli şi licee, spitale şi votează bugetul Consiliului Local prin care se alocă bani la aceste unităţi şi apoi merge în consiliul şcolii şi hotărăşte ce se întâmplă cu banii, suntem nebuni? (...) Apoi dacă un consilier votează facilităţi la transporul public în comun şi apoi mama sau bunica acestuia beneficiază de facilităţi ce se întâmplă? Eu susţin drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi s-ar putea ca asta să deranjeze, altfel nu găsesc nicio explicaţie”, a afirmat Dima.

Cristian Dima a precizat că aşteaptă să vadă şi motivarea instanţei şi ulterior va decide ce va face în continuare, urmând să-l informeze şi pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la situaţia sa, deoarece, potrivit ANI, complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.