Magnatul israelian Beny Steinmetz deţine, printr-o “structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din Bucureşti şi se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca” 20 de hectare de teren în Snagov, scriu jurnaliştii de la Rise Project, care continuă seria investigaţiilor bazate pe informaţiile privind “fabrica de firme din Panama” .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suprafaţa descoperită de RISE completează proprietatea cunoscută a lui Steinmetz de la marginea Bucureştiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa şi Snagov – terenuri din care o parte se află sub sechestru DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa şi pădurea Fundul Sacului din Snagov. În acest caz, israelianul este anchetat alături de Remus Truică, Dan Andronic şi prinţul Paul Lambrino.

Cele 20 de hectare descoperite de Rise Project au fost achiziţionate de o firmă românească, aceasta fiind ulterior cumpărată de un offshore înfiinţat la solicitarea grupului Onyx din Geneva, condus official de Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, Sandra Merloni-Horemans, a fost omul care a trimis efectiv solcitarea în Panama. De altfel, Sandra Merloni-Horemans este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate în present pentru corupţie pe trei continente.

Firma offshore se numeşte Lester Invest Group SA şi a fost înfiinţată în iulie 2009. În acelaşi an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafaţa de 20 ha de la Snagov, scrie Rise Project. Anterior, SRL-ul bucureştean aparţinuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Braşov, şi sub acest patronaj, încă din 2007, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20 ha, direct de la proprietari sau de la intermediarii de drepturi litigioase.

“Din acelaşi cabinet al corporaţiei lui Steinmetz a plecat şi însărcinarea către avocatul român Robert Roşu, de a reprezenta offshore-ul panamez Lester Invest Grup în procesul administrativ de achiziţie a SRL-ului bucureştean cu terenurile de la Snagov. Robert Roşu este fondator al casei de avocatură Tuca, Zbârcea şi Asociaţii şi, de anul trecut, suspect în dosarul “Truică-Steinmetz-Lambrino”, privind cele două retrocedări penale amintite”, scrie Rise Project.

Confruntat de Rise Project cu informaţiile din corespondenţa electronică purtată de managerii lui Steinmetz cu avocaţii de la Mossack & Fonseca, Robert Roşu susţine că nu-şi aminteşte de firma Lester Invest Grup din Panama: “Am semnat mii de acte, dar numele acestor companii nu îmi spun nimic”. Cât despre legăturile sale cu miliardarul Beny Steinmetz, avocatul susţine că a prestat pentru acesta exclusiv servicii juridice.

În toţi aceşti ani, Consiliul Judeţean Ilfov a emis mai multe certificate de urbanism pentru construcţia unor ansambluri rezidenţiale pe terenurile secrete ale lui Steinmetz din Snagov.

Cele 20 de hectare sunt compuse din 23 de loturi, cu suprafeţe cuprinse între câteva sute de metri pătraţi şi câteva hectare. Unele dintre aceste terenuri sunt poziţionate lângă pădurea seculară Codrii Vlăsiei. În perioada 2007-2009, când a fost derulată cea mai mare parte a achiziţiilor imobiliare, terenurile din Snagov erau evaluate de bănci la 300-380 de euro pe metru pătrat.

De asemenea, jurnaliştii de la Rise Project susţin că retrocedarea din pădurea Fundul Sacului Snagov este un alt tun imobiliar orchestrat de reţeaua lui Beny Steinmetz în România, companiile acestuia obţinând fraudulos 47 de hectare de pădure dintr-o fostă rezervaţie naturală protejată – statut desfiinţat fără explicaţii la începutul anilor 2000.

La final, Steinmetz a rămas cu 25 de hectare în pădurea Fundul Sacului. Le deţine în continuare prin suveica de firme România-Cipru-Panama, dar au fost sechestrate de procurorii DNA.

Prin aceeaşi reţea offshore, Beny Steinmetz a mai gestionat o retrocedare penală: Ferma Regală Băneasa, evaluată la 138 de milioane de euro.

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporaţii internaţionale, membri marcanţi ai crimei organizate şi afacerişti controversaţi ale căror activităţi au ruinat viaţa a sute de milioane de oameni, potrivit RISE Project, partenerul pentru România al proiectului de investigaţie global #PanamaPapers.

International Consortium of Investigative Journalists şi publicaţia germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informaţiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnalişti din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – şi care au fost analizate de peste 370 de jurnalişti din 78 de ţări – aparţin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură şi de servicii juridice, cu sediul central în Panama şi cu filiale în peste 35 de ţări. Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan şi structuri offshore care ascund adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită şi multe alte inginerii financiare. Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Mai multe detalii despre anchetă se regăsesc pe site-ul www.riseproject.ro

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.