Reprezentanţi ai mai multor organizaţii civice au organizat miercuri, la Tribubnalul Bucureşti, un eveniment prin care au mulţumit magistraţilor care se opun politizării justiţiei şi care au semnat memoriul adresat Guvernului prin care era solicitată retragerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei. Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a fost şi el prezent, declrând că nu este normal ca toate instituţiile să fie politizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoane purtând fiecare câte o literă a cuvântului "Mulţumim", precum şi cifrele care alcătuiesc 3500, numărul semnatarilor de până acum ai memoriului către Guvern, s-au aliniat pe treptele Tribunalului Bucureşti. Vlad Voiculescu a fost ultimul din acest rând, el ţinând semnul "+", pentru a sugera că numărul iniţial a fost depăşit şi că şi alţi magistraţi sunt aşteptaţi să se alăture demersului.

El a declarat jurnaliştilor că nu este normal ca toate instituţiile să fie politizate.

Evenimentul a fost anunţat de pagina "Corupţia ucide", conform căreia 32 de grupuri civice le mulţumesc magistraţilor care se opun preluării politice a controlului asupra justiţiei!

"Salutăm iniţiativa Forumului Judecătorilor din România pentru că a cerut public, printr-un memoriu adresat guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, promovat de Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader. Apreciem conştiinţa de care daţi dovadă, ca parte integrantă a societăţii româneşti!", scrie pe pagina de Facebook "Corupţia ucide", unde este anunţat şi evenimentul în care "tuturor magistraţilor integri li se va spune: "3500 MULŢUMIM".

Acţiuni similare au fost anunţate şi în faţa Tribunalelor din Arad, Craiova (Tribunalul DOLJ -Strada Brestei 12), Constanţa, Galaţi, Iaşi, Timişoara, Oradea, Sibiu, Lyon, Torino.

La începutul lunii octombrie, Forumul Judecătorilor din România, i-a trimis ministrului Justiţiei şi premierului Mihai Tudose un memoriu, semnat la acel moment de 1.000 de magistraţi, care cer să retragă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei.

"În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare şi verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului justiţiei”, se arată în memoriul magistraţilor.

Magistraţii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

"Având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare”, mai solicită magistraţii.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.