Organizaţia Reporteri fără Frontiere afirmă că preşedintele Klau Iohannis ar trebui să respingă legea privind protecţia avertizorilor de integritate, iar instituţiile UE să condamne încălcarea Directivei privind avertizorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reporteri fără Frontiere a publicat, vineri, un mesaj pe Twitter pe tema adoptării de către România a noii legi privind protecţia avertizorilor în interes public, potrivit Active Watch.

"Romania: O nouă lege le retrage avertizorilor dreptul de a se adresa direct presei şi îi obligă la un termen de 3 luni înainte de a le dezvălui informaţii. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să respingă legea iar instituţiile UE să condamne încălcarea Directivei privind avertizorii!", arată Reporteri fără Frontiere.

Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens.

„Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus, joi, o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliţia PSD-PNL-UDMR. "În loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia Juridică, a ciopărţit legea”, arăta comunicatul de presă al partidului.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.