Ministrul Justiţiei, Raluca Pruncă, spune că Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general, a reformat Parchetul General şi este cel care l-a adus în instituţie pe fostul şef al DNA Daniel Morar. Despre acuzaţiile că Lazăr face parte din vechiul sistem, Prună afirmă că "lupii tineri nu sunt deloc mai buni, ci uneori sunt, poate, mai lipsiţi de etică, înţeleg să ardă etapele mai repede şi să ajungă la vârf înainte de a avea inclusiv pregătirea de viaţă", ea exemplificând cu Alina Bica

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a declarat, marţi, la Adevărul Live, că, dacă în cazul desemnării candidatului pentru şefia DNA decizia "nu a fost deloc grea", în cazul propunerii pentru funcţia de procuror general lucrurile au fost mai complicate, fiind mai multe aspecte de cântărit. 

"Decizia luată în cazul DNA nu a fost deloc o decizie grea. (...) Decizia de reînvestire a doamnei Kovesi nu este deloc contestabilă, este legală şi foarte morală. Doamna Kovesi a performat excepţional, aşa că aici nu am avut de reflectat foarte mult, ci numai de aşteptat bilanţul DNA pe 2015", a afirmat Raluca Prună.

În ceea ce priveşte decizia sa de a-l propune pe Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general, ea a spus că în luarea hotărârii au cântărit criteriile legate de carieră, viziune managerială, integritate şi "autoritatea pe care un procuror general trebuie să o aibă într-o ţară unde este necesară o mai bună articlare între vocile de la vârful Parchetului".

"Domnul Lazăr este un procuror cu o carieră neîntreruptă în Parchet. Nu a ars nicio etapă în cariera sa, iar faptul de a avea 34 de ani vechime este cu 5 ani mai mult decât îţi dă voie legea pentru a ieşi la pensie ca magistrat. Domnul procuror a înţeles să nu iasă la pensie după 25 de ani. (...) Este dovada unei fidelităţi faţă de profesie, este dovada că înţelege să rămână în Parchet pentru că are ceva de spus şi de dat. Un lucru important care a cântărit este şi faptul că până la începutul anului 2001 a fost la Parchetul General, şeful Secţiei de Urmărire Penală, şi în această calitate a reformat acolo şi a constituit structura de parchet care a fost precursorul PNA şi DIICOT. Domnul Lazăr a adus acolo procurori. La acel moment, Daniel Morar a fost adus de Augustin Lazăr, ca mulţi alţii, la Parchetul General şi am considerat că acest lucru este o dovadă a viziunii sale", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebată despre acuzaţiile că Augustin Lazăr este "procuror comunist", provenind dintr-un sistem, Raluca Prună a spus că a fost dezamăgită, arătând că "lupii tineri nu sunt deloc mai buni".

"Cred că în societatea românească nu mai trebuie să gândim aşa dihotomic, că cine a lucrat înainte de 1990 este neapărat mai rău decât cei care au terminat după 1990. Eu am terminat după 1990 şi asta nu mă face mai bună decât cei serioşi, care au terminat înainte de 1990. (..) Avem în clasa politică exemple. Eu, ca cetăţean, la începutul anilor '90, până spre finalul anilor '90, mă gândeam că în România lucrurile se vor schimba când se va primeni clasa politică. Apoi am văzut că lupii tineri nu sunt deloc mai buni, sunt uneori, poate, mai lipsiţi de etică, înţeleg să ardă etapele mai repede şi să ajungă la vârf înainte de a avea inclusiv pregătirea de viaţă. Am să dau exemple din magistratură - doamna procuror Bica a terminat dupa 1990. Este mai bună doamna procuror că a terminat după 1990?", a mai spus ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei l-a propus, în 1 aprilie, pe Augustin Lazăr, şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, pentru funcţia de procuror general al României şi a transmis propunerea la CSM. 

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.