Ministerul Justiţiei a înaintat preşedintelui României scrisoarea prin care ministrul Raluca Prună a propus reînvestirea în funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, după primirea avizului CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit biroului de presă al Ministerului Justiţiei, scrisoarea cu propunerea reînvestirii lui Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA a fost trimisă preşedintelui luni seară.

Propunerea trebuie aprobată acum de Klaus Iohannis pentru ca Laura Kovesi, procuror-şef al DNA din mai 2013, să primească încă un mandat.

Procurorul-şef al DNA este numit de preşedinte la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul consultativ al CSM, pentru trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că este foarte fericită că Secţia pentru procurori a CSM a avizat în unanimitate propunerea de reînvestire la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului-şef Codruţa Kovesi, apreciind că DNA va continua munca foarte bună pe care a început-o de câţiva ani.

Prună anunţa, la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că ia act de performanţa susţinută a instituţiei şi îşi asumă propunerea de reînvestire a procurorului-şef Codruţa Kovesi, pentru ca DNA să aibă un management stabil.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în 3 martie, că a fost informat de propunerea ministrului Justiţiei, trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, de reînvestire la şefia DNA a Codruţei Kovesi, şeful statului adăugând că rezultatele acestei instituţii vorbesc ”de la sine”.

În proiectul de management pentru un nou mandat de trei ani la conducerea DNA, Laura Codruţa Kovesi arată că principala vulnerabilitate şi cea mai mare provocare pentru DNA este creşterea continuă a volumului de activitate. Kovesi susţine că este nevoie de noi ofiţeri judiciari care să efectueze interceptări telefonice şi ambientale.

Kovesi consideră că priorităţi în activitatea viitoare a DNA trebuie să fie “continuarea investigaţiilor importante pentru societate, a cauzelor de corupţie la nivel înalt, investigarea unor dosare complexe şi un grad înalt de diversificare a cazuisticii penale”.

Codruţa Kovesi arată că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la preluarea mandatului de procuror-şef al DNA, în cei aproape trei ani fiind înregistrate cele mai impresionate cifre de la înfiinţarea instituţei.

Codruţa Kovesi are aproape 21 de ani de experienţă ca procuror: 1995-1999 - la Parchetul Judecătoriei Sibiu, 1999- 2000 - la Parchetul Tribunalului Sibiu, 2000-2002 - procuror şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din Parchetul Tribunalului Sibiu, 2002-2004 - procuror şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din Parchetului Tribunalului Sibiu, 1 septembrie 2004 - 1 decembrie 2004 - procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din aceeaşi structură de parchet, 2004-2006 - DIICOT Sibiu, instituţie pe care a condus-o în 2006.

În 2 octombrie 2006, Kovesi a fost numită procuror general al României, funcţie pe care a ocupat-o timp de două mandate, până în 2012. În octombrie 2012, Kovesi a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. Mandatul trebuia să fie de trei ani, dar a fost întrerupt în mai 2013, când a fost numită procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.