Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi, întrebat dacă este prieten cu tatăl procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că l-a cunoscut pe fostul procuror Ioan Lascu, a avut relaţii bune cu el, la fel ca şi cu alţi procurori cu care a lucrat, dar că nu se poate vorbi de o prietenie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă dumneavoastră veţi urmări, veţi vedea că dumnealui aparţine unei generaţii de distinşi procurori care sunt la pensie acum, vreau să zic cu vreo zece ani mai matură decât generaţia mea. Dumnealui locuieşte într-o altă localitate, în care eu mergeam doar ocazional. Ne-am cunoscut, îl apreciez ca profesionit al Ministerului Publica, dar de unde până unde o prietenie? Fiindcă lucrurile astea trebuie să aibă un temei. Am avut realaţii bune atât cu domnia sa, cât şi cu alţi procurori care au lucrat cu mine. Domnia sa lucra la un parchet local, eu la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia”, a spus Lazăr.

Surse judiciare declarau, după începerea anchetei la DIICOT în dosarul "Black Cube", că cetăţenii israelieni acuzaţi de fraude informatice şi hărţuire au fost denunţaţi, iniţial, la Parchetul instanţei supreme de către fostul procuror Ioan Lascu, tatăl procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit surselor citate, ancheta în acest caz a fost declanşată în 1 aprilie, la Parchetul instanţei supreme, unde fostul procuror Ioan Lascu a depus o plângere.

Surse judiciare precizau atunci, pentru News.ro, că ”la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a depus, în 1 aprilie, o plângere a unui apropiat al Laurei Codruţa Kovesi în care se arată că atât persoana în cauză, dar şi alte rude ale procurorului şef primesc telefoane nocturne de la persoane străine”. Aceleaşi surse au confirmat că este vorba despre fostul procuror Ioan Lascu.

În plângerea sa, Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sună ”în toiul nopţii” şi ”vorbesc despre ele”. Sursele citate precizează că nu s-a pus niciodată problema unor ameninţări transmise de către cetăţenii israelieni.

”Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soţ, fratele şi un apropiat al fratelui procurorului şef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 02.00, 03.00, şi persoane străine iniţiau discuţii cu interlocutorii despre diverse cazuri. Adică spuneau că au diverse cazuri şi povesteau despre ele”, precizau sursele citate.

DIICOT a dat primele informaţii despre anchetarea unor persoane în dosarul "Black Cube" în 6 aprilie şi tot atunci arăta că procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, care ar fi fost spionată de angajaţi ai acestei firme, “nu are calitate procesuală la acest moment”.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.