Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face o analiză internă ca să vadă felul în care au fost tratate informările SRI legate de achiziţiile din spitale şi dacă s-au făcut verificări cu privire la dezinfectanţii vânduţi de Hexi Pharma şi alţi producători, a spus procurorul general, Augustin Lazăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Există un număr de astfel de informări care au fost transmise mai multor autorităţi ale statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete. Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical. Nu se referă exclusiv la o anumită chestiune, iar noi suntem în faza în care facem o evaluare pentru a vedea modul în care au fost verificate ele. În câteva zile vom avea o imagine mult mai corectă asupra acestor informări şi vom vedea cât de multă informaţie se referă, în concret, la problema care face obiectul investigaţiei”, a spus Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului ICCJ într-un interviu acordat Digi 24.

Declaraţiile lui Augustin Lazăr vin în contextul în care SRI a informat că a transmis între 2011 şi 2015 beneficiarilor peste 500 de informări legate de infecţiile intraspitaliceşti, vizând inclusiv dezinfectanţii produşi de Hexi  Pharma.

„Conducerea Ministerului Public vrea să-şi facă o imagine despre maniera în care informările au fost preluate de către colegii de la diverse parchete. Unele au mers la DNA, altele au mers la parchete din teritoriu şi aşa mai departe. Am vrea să ne facem o imagine dacă ele au fost valorificate în anumite dosare care au fost instrumentate. Aceste informaţii au fost destul de variate despre situaţia din sistemul medical, cel mai adesea cu referire la achiziţii şi produse, nu neapărat cu referire la dezinfectanţi, medicamente, produse specifice. Această chestiune urmează să o clarificăm, în câte dintre aceste note apărea această firmă. Eu aş putea să vă spun că există multe alte firme care apar şi care au livrat servicii şi produse medicale. Trebuie să vedem dacă au o legătură sau nu au o legătură”, mai spune procurorul general al României.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor.

După izbucnirea acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat iar patronul Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea şi-a pierdut viaţa într-un eveniment rutier în care este luată în calcul şi ipoteza sinuciderii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.