Procurorul Alfred Savu, de la DNA Ploieşti, urmărit penal pentru represiune nedreaptă în legătură cu instrumentarea dosarului Andreei Cosma. El este acuzat că a trimis-o pe aceasta în judecată deşi ar fi ştiut că este nevinovată. Alfred Savu s-a aflat vineri pentru scurt timp la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un procuror, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror de caz a instrumentat un dosar al D.N.A. – ST Ploieşti şi, cu intenţie, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă un notar public, iar ulterior, prin rechizitoriul din data de 23.12.2015 a dispus sesizarea instanţei de judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deşi ar fi ştiut că notarul public este nevinovat", se arată într-un comunicat al Parchetului ICCJ.
 
Conform sursei citate, suspectul ar fi încălcat obligaţia de stabilire a vinovăţiei în funcţie de ansamblul probator administrat, existând suspiciunea că nu ar fi analizat situaţia de fapt sub toate aspectele şi nu ar fi administrat mijloace de probă atât în apărare, cât şi în acuzare.
 
Vineri, acestuia i-a fost adusă la cunoştinţă efectuarea în continuare a urmăririi penale.
Este vorba despre dosarul referitor la vânzarea unor loturi din „Cazarma 1375 Ciuperceasca” situată în judeţul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova, doar în care, alături de Andreea Cosma, mai sunt inculpaţi Florin Anghel, la acel moment preşedinte al CJ Prahova, şi Dănuţ Cornea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. Andreea Cosma este acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Conform rechizitoriului, aceasta "a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piaţă-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".
Prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11.06.2008 – 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.
Deputatul PSD Andreea Cosma a anunţat în 19 ianuarie că a depus plângeri penale pe numele procurorilor care au intrumentat dosarul său, dar şi pe numele experţilor care au calculat prejudiciul în acest dosar.
 

„Am făcut o altă plângere penală în care am calitatea de persoană vătămată împotriva a trei procurori care au contribuit la întocmirea rechizitoriului meu cu care mă judec încă la Înalta Curte şi a experţilor care au calculat prejudiciul” a declarat Andreea Cosma.

Aceasta a precizat că cei reclamaţi sunt procurorii Alfred Savu, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, iar pe lângă aceştia a depus reclamaţie şi pe numele a doi experţi, respectiv expertul numit de instanţă şi expertul DNA care a realizat expertiza.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.