Anchetatorii bucureşteni au deschis dosar de cercetare pentru vătămare corporală din culpă în cazul femeii căreia, la Spitalul Clinic CF2 din Capitală, i-a fost făcută o transfuzie de sânge din altă grupă sanguină decât cea pe care o are, anunţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a fost constituit, luni, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală, un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, cu privire la incidentul produs în data de 26 iulie, la Spitalul Clinic CF2, din Bucureşti, potrivit sursei citate.
 
În ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem s-a reţinut faptul că, la  26 iulie, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale ginecologice, unei persoane vătămate i-a fost transfuzată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea în fapt.
 
Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză, precizează Parchetul.
 
Femeia căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită de sânge la Spitalul CF 2 este în stare gravă, dar staţionară, fiind intubată şi ventilată mecanic, iar medici speră să nu fie nevoie să o opereze din nou, a declarat, luni, pentru News.ro, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă (SUUB) Bucureşti, Dragoş Daviţoiu.

“Pacienta este în Terapie Intensivă, intubată şi ventilată mecanic. Este în stare gravă, dar staţionară, fiind continuu monitorizată”, a spus managerul SUUB..

El a precizat că, de la transferarea pacientei la SUUB nu a fost nevoie să i se administreze sânge, pentru că i-a crescut hemoglobina, dar i se administrează trombocite şi plasmă.

Femeia a fost mutată, vineri, de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, la cererea familiei.

Soţul femeii a delarat atunci că vrea ca persoanele din Spitalul CF 2 care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient. Bărbatul a spus că le cere medicilor să explice de ce i-au pus soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat că poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să-i explice de ce au minţit, deşi ştiau din prima zi ce le-a spus soţia lui, trezită din anestezie, şi anume că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-au pus ei în transfuzie.

Femeia a fost operată în 26 iulie, la Spitalul CF2, de cancer în fază incipientă, iar informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi abia în seara zilei de 28 iulie, când pacienta a avut o hemoragie puternică.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti au constatat, în urma controlului la Spitalul CF 2, că transfuzia de sânge greşită s-a datorat unei erori de etichetare făcute de asistenta medicală care a prelevat probe de sânge de la femeia operată, la o oră şi jumătate după transfuzie aceasta intrând în şoc hemoragic.

Unitatea de transfuzii nu este autorizată, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului sau în sala de operaţii, astfel că spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei, inspectorii DSP dispunând ca unitatea să ceară autorizarea în 15 zile, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.

Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită, după cel de la Spitalul de Arşi. O femeie în vârstă de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, când i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.