Procurorii DNA cer Tribunalului Dolj arestarea preventivă a directorului interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, ajutat de alţi doi directori, a acordat ilegal 120.000 de lei unui membru al directoratului companiei pentru ca acesta să demisioneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi joi au cerut Tribunalului Dolj arestarea preventivă a lui Ion Laurenţiu Cobotărică, director general executiv al SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În acelaşi dosar, pocurorii cer arestarea preventivă a lui Daniel Antonie, director al Diviziei Miniere din CEO, pentru abuz în serviciu şi a Dorinei Jianu, director Legislaţie şi Guvernanţă Corporativă în CEO, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în 22 decembrie 2015, Laurenţiu Ciobotărică şi Daniel Antonie, preşedinte şi, respectiv, membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat şi acordat nelegal unei persoane o compensaţie financiară constând în cinci remuneraţii fixe lunare în calitate de membru al aceluiaşi Directorat, respectiv 128.100 de lei. Cei doi au fost sprijiniţi de Dorina Jianu, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora.

“Concret, inculpatul Ciobotărică Laurenţiu, în înţelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/ să suprapună în mod intenţionat diverse prevederi legale şi situaţii de fapt pentru a crea confuzie şi a da o aparenţă de legalitate acţiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracţională a fost precedată de nenumărate demersuri iniţiate de inculpatul Ciobotărică Laurenţiu, care încă de la numirea sa în funcţie, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condiţiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeaşi funcţie”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Anchetatorii susţin că cei trei inculpaţi ştiau că în atribuţiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea şi plata vreunui gen de remuneraţie a membrilor săi, această competenţă aparţinând altui organism din cadrul societăţii.

“Acţionând în această manieră, inculpaţii au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 lei”, au precizat procurorii.

Iniţial, cercetările în acest dosar au fost făcute de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, care a decis să trimisă cauza la DNA Craiova, întrucât există indicii privind săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

În 11 mai, Laurenţiu Ciobotărică a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu. Ciobotărică a fost eliberat, după 24 de ore petrecute în arest, deoarece ordonanţa de reţinere a sa a expirat, iar el nu a mai fost prezentat instanţei, în contextul în care procurorii din Gorj au trimis dosarul la DNA Craiova.

Laurenţiu Ciobotărică a fost numit manager general interimar al Complexului Energetic Oltenia la începutul lunii decembrie 2015, în locul lui Laurenţiu Ciurel.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, în 11 mai, pe o reţea de socializare că este ”deosebit de îngrijorat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia şi de suspiciunile care planează asupra unora dintre cei care conduc societatea”.

”Nu avem nicio ezitare în cazurile de corupţie şi imediat ce vom avea confirmări minime din partea organelor legale vom începe demersurile de îndepărtare din companie a acestor persoane. Vă reamintesc faptul că avem de gestionat un domeniu excepţional de dificil şi vă reamintesc că deja am făcut trei plângeri penale la Compania Naţională a Uraniului, iar subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă. Sunt dovezi clare ale moştenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic", arăta Grigorescu pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.