Procurorul Romulus Varga din cadrul Parchetului General, cel care se ocupă de cazul copiilor care ar fi fost răpiţi de tatăl lor, spune că bărbatul invocă existenţa unor hotărâri judecătoreşti emise de instanţele din Grecia care i-ar da dreptul la custodia celor doi copii. Varga afirmă că Parchetul va cere toate hotărârile date de la divorţul părinţilor, urmând să le compare forţa juridică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să cerem toate hotărârile care s-au pronunţat în cauză în materia aceasta din momentul divorţului celor doi părinţi. Le vom compara forţa juridică, ceea ce nu este uşor de făcut. Tatăl se apară, invocând existenţa unor astfel de hotărâri”, a declarat Romulus Varga.

Procurorul a spus că acesta e şi unul dintre motivele pentru care cauza a fost preluată de Parchetul General, pentru că acesta are o capacitate mai bună de a comunica şi de a solicita informaţii de la autorităţi străine. Varga a subliniat că se aştepta să existe un „concurs de decizii” din ambele ţări din care sunt părinţii copiilor.

„Un alt aspect a fost că şi tatăl şi prietenul acestuia şi copiii au fost găsiţi în Bucureşti. E mult mai uşor în Bucureşti să găseşti un interpret de limba greacă, decât în Vălenii de munte. Deci avem mai multe motive să facem ancheta noi, aici”, a mai spus Varga.

Cei doi copii din Prahova, care au fost luaţi de tatăl lor de pe stradă, fără acordul mamei, au fost găsiţi marţi dimineaţă în Bucureşti, în apropierea sediului Ambasadei Greciei şi se află în afara oricărui pericol.

Cei doi copii, în vârstă de 8 şi 10 ani, au fost daţi în urmărire şi în consemn la frontieră după ce luni poliţiştii din Prahova au fost sesizaţi de către mama acestora, din localitatea Vărbilău, că ar fi fost luaţi de tatăl lor, făra acordul său. De asemenea, a fost activat, de către Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru prima dată în România, mecanismul "Alertă Răpire Copil”, a precizat IGPR. Cazul a fost preluat de Parchetul General.

Conform Poliţiei, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tatăl nu avea drept de vizită şi ar fi luat copiii de pe stradă, în timp ce se aflau cu o vecină a mamei, care îi luase de la şcoală.

Poliţia a mai transmis că, din declaraţia mamei copiilor, bărbatul are antecedente penale în Grecia, aceasta susţinând că a fost condamnat pentru trafic de stupefiante.

În perioada 2008-2013, ei au locuit în Grecia, iar în 2013 femeia şi copiii au venit în ţară. Tatăl i-a mai răpit pe copii şi în 2014 şi i-a dus în Grecia. Femeia a alertat autorităţile, a mers după ei în Grecia şi i-a adus înapoi în ţară. În 2016, s-a emis hotărâre judecătorească definitivă de custodie exclusivă a copiilor, în favoarea mamei, tatăl neavând drept de vizită.

În 2017, bărbatul - Micheloudachis Georgios - a venit din nou în ţară, i-a urmărit cu maşina, atât pe copii, cât şi pe femeie, iar aceasta a alertat autorităţile şi poliţiştii s-au deplasat la faţa locului. La vederea acestora, bărbatul a plecat. Poliţia spunea că el nu săvârşise nicio faptă penală sau contravenţională pentru a putea fi tras la răspundere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.