Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că procedura privind desemnarea unui procuror european din partea României va fi reluată, întrucât comisia nu a selectat niciunul dintre cei cinci candidaţi înscrişi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma interviului din data de 4 aprilie, comisia de selecţie prezidată de ministrul Justiţiei nu a selectat niciun candidat în numele României pentru funcţia de procuror european. Ca urmare, procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european se va relua, potrivit calendarului si va fi comunicat ulterior”, a transmis, miercuri, Ministerul Justiţiei. 

Cinci persoane şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror European din partea României. 

Este vorba despre Borcoman Cătălin-Laurenţiu, Bulancea Marius Bogdan, Ecedi Stoisavlevici Laura, Hach Elena şi Horodniceanu Daniel-Constantin. 

Daniel Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT, iar ministrul Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul care a expirat în 19 mai 2018. În urma unei proceduri de selecţie la care s-a înscris şi Horodniceanu, Tudorel Toader l-a desemnat pe Felix Bănilă pentru a prelua conducerea DIICOT.

Marius Bulancea este procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decretul privind numirea sa în funcţie fiind semnat în 14 decembrie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis. El a fost anterior şi consilier al Laurei Codruţa Kovesi. 

În septembrie 2017, Inspectia Judiciară a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor Marius Bogdan Bulancea - procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu - procuror şef adjunct secţie şi Jean Nicolae Uncheşelu de la Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în legătură cu modalitatea în care au anchtat modul de adoptare a OUG 13.

CSM  a respins acţiuna Inspecţiei Judiciare, iar ulterior Inalta Curte de Casaie şi Justiţie a menţinut decizia CSM.

Borcoman Cătălin-Laurenţiu este şeful DIICOT Braşov, iar Laura Ecedi-Stoisavlevici  lucrează tot în structurile DIICOT.

Hach Elena a candidat, în 2012 la funcţia de procuror general.

Parchetul European este o structură care ar trebui să devină funcţională până la finalul anului 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.