Primarul unei comune din Caraş-Severin a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită. El este acuzat că ar fi primit 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat cu fonduri nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DNA Timişoara, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Păun Baba, primar al comunei Şopotu Nou din judeţul Caraş-Severin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
“În perioada 2011 – iunie 2021, inculpatul Baba Păun, în calitate de primar, şi o altă persoană, diriginte de şantier, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcţii (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect “înfiinţare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Şopotu Nou, reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Şopotu Nou, modernizare străzi şi drumuri comunale în comuna Şopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraş – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri”, se arată în comunicat. 
 
Sursa citată menţionează că primarul a primit astfel sumele de 15.500 de euro şi 25.000 de lei, iar dirigintele de şantier, suma totală de 98.000 lei şi materiale de construcţii şi obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.
 
“Foloasele respective ar fi fost pretinse şi primite de primar şi de cealaltă persoană în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situaţii de lucrări), recepţia, plata lucrărilor executate, etc”, au mai precizat procurorii anticorupţie.
 
Anchetatorii au precizat că la data de 11 iunie 2021, dirigintele de şantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranşă din cei 98.000 lei menţionaţi mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului faţă de două bunuri imobile ce aparţin inculpatului Baba Păun.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
De asemenea, la data de 22 iulie 2021, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu dirigintele de şantier pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, a mai transmis comunicatul DNA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.