Preşedintele CSM, Lia Savonea, spune că dezbaterea de la Cotroceni, la care a participat, nu rezolvă problemele justiţiei, "care sunt complexe, recurente şi constante în timp", iar cadrul în care a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, adăugând că există riscul ca justiţia să fie folosită în scop politic. "Resping categoric asocierea imaginii justiţiei cu activitatea politică, precum şi orice încercare de a fi utilizate nevoile justiţiei în scop politic", afirmă ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lia Savonea arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi în considerarea principiului cooperării loiale între puterile statului, în 27 martie a dat curs invitaţiei preşedintelui României de a participa la o întâlnire pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar, întâlnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

"Temeiul invitaţiei Preşedintelui României a vizat «modificările recente şi succesive aduse legilor justiţiei, ce au generat reacţii atât în plan intern, cât şi european», iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituţia României, ce prevăd că «Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului», ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri", susţinea preşedintele CSM.

Savonea spune că respinge asocierea imaginii justiţiei cu politica.

"Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiţiei care sunt complexe, recurente şi constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, faţă de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiţia să fie folosită în scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justiţiei cu activitatea politică, precum şi orice încercare de a fi utilizate nevoile justiţiei în scop politic. Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea şi rolul constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor şi nevoilor justiţiei de către reprezentanţii magistraţilor, cu participarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor ori a magistraţilor în mod individual", afirmă ea.

Preşedintele CSM subliniază că, în conformitate cu dispoziţiile art. 133 alin. 1 şi art. 134 alin. 4 din Constituţia României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplineşte atribuţiile constituţionale şi legale de garant al independenţei justiţiei şi reaminteşte înalţilor reprezentanţi ai statului că respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc şi responsabilitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, de la ora 17.00, consultări cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.