Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat că sistemul independent de justiţie trebuie să fie servit de oameni care nu trebuie să fie expuşi pe unor preocupări legate de statutul lor financiar, dar a menţionat că în anumite cazuri de acest statut s-a abuzat şi au rezultat unele pensii care şochează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu a fost întrebat duminică, la Prima News, dacă este oportună lipirea discursului public de tăiare a pensiilor cuplată cu ideea de pensie a magistraţilor.

„Aş dori să să vă propun să nu mai vorbim de pensii speciale, ci de pensii de serviciu pentru că aşa spune legea noastră. (…) Pensiile de serviciu au fost introduse, vorbim aici de pensiile civile ale magistraţilor în 1997, prin legea 142. Legislaţia a tot fost modificată în 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2018, 2022. O legislaţia care a suferit permanent modificări, dar care, în ceea ce priveşte magistraţii, a aliniat statutul lor unor reglementări internaţionale care asigură un statut de independentă şi o protecţie a acestui statut de independenţă tuturor magistraţilor, cel puţin în ţările democratice, considerând că pensia este un element al independenţei. În măsura în care magistratul care este supus toată cariera unor incompatibilităţi, interdicţii, nu îi este asigurat după încheierea carierei un nivel de pensie apropiat de salariul pe care l-a avut este subminată nu numai situaţia unui magistrat sau altul, ci este subminată însăşi ideea şi realitatea unui sistem independent de justiţie. Acest sistem independent de justiţie trebuie să fie servit de oameni care nu trebuie să fie expuşi pe parcursul carierei unor preocupări sau unor presiuni legate de statutul lor financiar”, a afirmat Predoiu.

El a explicat cum s-a abuzat de acest statut.

„Din păcate, în anumite cazuri, de acest statut s-a abuzat şi s-a abuzat în două feluri. Primul, încărcarea în ultima lună de plată a salariului care era de referinţă cu tot felul de sporuri. Atunci deodată a apărut o denaturare a nivelului real al pensiei pe care trebuia să îl aibă magistratul respectiv. Aici, pe undeva, tot legiuitorul este de vină pentru că nu a avut în lege aceste praguri, aceste piedici de a se abuza în felul acesta de sistem. Şi au rezultat în unele cazuri anumite pensii care sigur că şochează uneori”, a mai transmis ministrul Justiţiei.

LIberalul a menţionat că şi legiuitorul a stimulat această situaţie.

„Pe de altă parte, şi legiuitorul indirect a stimulat această situaţie. Iată, de exemplu, există o ordonanţă din 2017, cred că 79/2017 care a trecut contribuţiile pentru asigurări sociale de la angajat la angajator. În momentul ăla s-a produs un fenomen care nu a fost avut în vedere, respectiv salariul brut a crescut fără ca salariul net să crească în mod deosebit, prin trecerea acelei contribuţii dintr-o parte în altă. Pensia s-a calculat în funcţie de baza salarială care era salariul brut şi a crescut pensia. Nemaiexistând contribuţii pentru asigurări sociale la pensionari automat unii au avut pensii mai mari decât salariul în plată. Legiuitorul poate corecta mâine această anomalie”, a mai declarat ministrul Justiţiei, care a precizat că magistraţii doresc să fie eliminate aceste abuzuri care înseamnă pensii mai mari decât salariul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.