Omul de afaceri Florian Walter, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani şi adus în ţară din Emiratele Arabe Unite sâmbătă seară, după aproape un an de când autorităţile l-au dat în urmărire internaţională, s-a îmbogăţit din afaceri cu statul. Firma sa, Romprest, a încasat milioane de euro pentru salubrizarea şi întreţinerea aeroporturilor din România dar şi din paza acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florian Walter se află duminică în faţa magistraţilor Tribunalului Prahova pentru confirmarea mandatului de arestare în lipsă emis pe numele său în luna mai a anului trecut, după ce a plecat din ţară, fiind urmărit pentru evaziune şi spălare de bani. El a fost extrădat sâmbătă de Emiratele Arabe Unite.

Florian Walter, fost Buşcă, spunea, într-un interviu din 2007, că la Revoluţie avea peste un milion de lei, bani proveniţi din vânzarea  de butelii ”la negru”. Imediat, şi-a deschis mai multe firme cu care a intrat în lumea afacerilor la vedere.

Presa a relatat că în anii '90 se ocupa cu transportul şi plasarea de muncitori pe piaţa muncii din Austria şi Italia. A fost prins de autorităţile austriece, arestat şi eliberat ulterior pe cauţiune.

Între 1992 şi 1996, printr-o firmă de construcţii, a obţinut numeroase contracte cu statul, îndeosebi prin proiectarea şi construirea de locuinţe ANL. Pe atunci, ministru al Transporturilor şi Locuinţelor era Miron Mitrea. De altfel, Mitrea i-a botezat o fată lui Florian Walter. 

Acelaşi Buşcă l-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, cercetat în mai multe dosare penale. Omul de afaceri adus sâmbătă în ţară de poliţişti a susţinut că în februarie 2005 a plecat la Chişinău împreună cu Necolaiciuc pentru a cumpără două poduri rulante şi că nu ştia că pasagerul avea de gând să rămână în ţară vecină şi nici că ar avea probleme cu legea.

Anul 2009 este începutul unei relaţii de durată între Florian Walter şi Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1 Bucureşti, care a încredinţat serviciul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar către CFR Transauto, firma lui Walter. A urmat semnarea unui contract pentru salubrizarea sectorului 1 cu firma Romprest Service, înţelegere semnată pentru 10 ani.

Romprest a încasat milioane de euro pentru salubrizarea şi întreţinerea aeroporturilor din România, dar şi din paza acestora, prin firma Romprest Security.

Florian Walter a fost şi acţionar majoritar al FC Petrolul, dar şi acţionar al echipei Dinamo Bucureşti, club de la care s-a retras în 2009.
Din 2013, a devenit acţionar al clubului de fotbal Universitatea Cluj.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Florian Walter a fost acţionar la opt firme, dintre care doar două mai sunt în funcţiune.

În ianuarie 2016, Tribunalul Prahova a început să judece dosarul Romprest, cu 18 inculpaţi trimişi în judecată. Din acest lot nu face parte şi Florian Walter, în cazul sau cercetările fiind disjunse după emiterea mandatului de arestare în lipsă. 

Printre cei judecaţi se află şi unul dintre finanţatorii FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră. Compania Romprest Service SA apare în dosar că parte responsabilă civilmente.

Prejudiciul în acest caz este de aproape 20 milioane de euro, după ce mai multe firme fantomă înregistrate în Republica Moldova sau Ungaria au creat un mecanism cu intenţia spălării banilor şi evaziunii fiscale. Scopul lui Walter a fost să nu mai plătească impozite şi TVA statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.