Primul ministru Ludovic Orban acuză fosta guvernare de faptul că a lansat proiecte precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) sau Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) fără a asigura fondurile necesare, iar în aceste condiţii ceea ce s-a lucrat la proiectele începute şi neachitate se distruge. Orban spune că situaţii similare s-au constatat cu proiecte începute în urmă cu mai bine de zece ani, în baza unei Ordonanţe a Guvernului din anul 2006.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul Ludovic Orban acuză că în administraţia publică s-au descoperit "cheltuieli nenecesare, care au fost făcute mai mult să servească clientelei”, prin proiecte precum PNDL sau FDI, primul ministru catalogând drept "fantomatic” Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.
 
Primul ministru a spus că în ceea ce priveşte PNDL nu este o procedură transparentă, nu sunt criterii clare.
 
"Pe PNDL nu se dau proiecte în mod obiectiv. Dar cât de cât, puteau să aplice. (...) Au inventat acest fond (Fondul de Dezvoltare şi Investiţii – n.r.) fără să aibă bani ca să îşi motiveze nişte primari înainte de campania de europarlamentare. Au dat o mică parte, au dat nişte avansuri. (...)  Noi am avertizat public că acest FDI este ca şi cum te-ai aşeza pe nisipuri mişcătoare”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv. 
 
El a precizat că există "câteva zeci” de proiecte în care s-au dat avansuri, care ar urma să fie derulate prin FDI, arătând că proiectele demarate fără a fi asigurată finanţarea riscă nu doar să fie nefinalizate, ci ceea ce s-a construit să se distrugă.
 
"Ei au deschis un fond fals, fără bani, aşa zisul FDI, în condiţiile în care i-au păcălit pe primari (..) iar pe 4 noiembrie noi nu am găsit niciun leuţ pentru decontarea lucrărilor efectuate în cadrul PNDL. Trebuie odată să ne dezbărăm, nu noi, că noi am încercat să fim raţionali, trebuie să faci lucrări de investiţii pe care ai capacitatea să le termini. Nici astăzi, de exemplu, nu este finalizat PNDL 1, însă sunt lucrări restante şi multe situaţii problematice pentru că dacă nu plăteşti pleacă firma şi lucrările pe care le-ai făcut se distrug. Mai sunt proiecte neterminate de pe Ordonanţa 7 (care se referă la programul de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural - n.r.) care a fost lansată la sfârşitul anului 2006. (...) Nu numai că pentru PNDL au mărit numărul de proiecte peste capacitatea de a asigura finanţarea, au inventat şi FDI-ul şi sifonează banii”, a adăugat premierul. 
 
Primul ministru a precizat că administraţia publică trebuie să se concentreze pe acele lucrări care pot fi finalizate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.