Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii minelor 85/2003, transmite Administraţia Prezidenţială. Aceasta modifică legea minelor în sensul ca un procent de 80% din fiecare redevenţă minieră cuvenită bugetului de stat să fie transferat autorităţii locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea pentru care s-a încasat redevenţă. Din acest procent, 55% revine bugetului local al judeţului şi 25% bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. „Redevenţa minieră pentru ape minerale naturale este stabilită la sursă, în echivalentul în lei a patru euro la mia de litri, la cursul BNR de la data plăţii, mai arată iniţiativa legislativă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest sens, redevenţă minieră este definită ca fiind „suma datorată conform legii de către titular pentru concesionarea/administrarea activităţilor de exploatare a resurselor minerale, bunuri ale domeniului public al statului”, conform proiectului adoptat marţi de către deputaţi.

Totodată, „redevenţa minieră pentru ape minerale naturale este stabilită la sursă, în echivalentul în lei a 4 euro / 1.000 litri, la cursul Băncii Naţionale a României de la data plăţii”, conform iniţiativei de lege.

Redevenţa minieră se constituie venit la bugetul de stat, cu excepţia redevenţei prevăzute pentru activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase.

„Prin derogare de la art. 307 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, redevenţa minieră obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase se constituie venit după cum urmează: a) 35% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 45% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; 20% la bugetul de stat”, mai indică sursa citată.

Pe 4 decembrie 2017, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, iar pe 3 noiembrie votul Camerei a fost decizional.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.