Hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub pseudonimul Guccifer, a fost încarcerat în Penitenciarul Bucureşti - Rahova şi urmează să intre într-o perioadă de 21 de zile de carantină, după care se va stabili în ce regim de executare a pedepsei va fi încadrat şi în ce penitenciar îşi va ispăşi condamnarea dispusă de instanţele din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Deţinutul respectiv se află, în momentul acesta, în custodia Penitenciarului Rahova, după formalităţile de încarcerare începe perioada de carantină de 21 de zile. În această perioadă, dacă situaţia este de condamnare definivă, la sfârşitul perioadei de carantinare, observare se stabileşte regimul de individualizare a pedepsei. După stabilirea regimului urmează să se decidă dacă va fi transferat şi unde”, a declarat, pentru News.ro, comisarul-şef Gabriela Livadariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bucureşti-Rahova.

Hackerul Guccifer, care a fost condamnat în septembrie la patru ani şi patru luni de închisoare, de către o instanţă din statul Virginia, a fost adus sub escortă, marţi, în România, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Perioada în care Guccifer s-a aflat în SUA a coincis cu escaladarea scandalului privind divulgarea unor e-mailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton şi ale angajaţilor cabinetului său guvernamental, mesajele fiind folosite ulterior ca temă a atacurilor din campania electorală.

În 1 septembrie, hackerul român a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare de către o instanţă federală americană din Alexandria, Virginia, pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, precum şi pentru furt de identitate.

În luna mai, hackerul român a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru mai multe acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice, după ce a fost extrădat de către autorităţile române.

Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton.

Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă la începutul lunii iulie faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei.

Procurorii americani susţin că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal, consilier al lui Hillary Clinton. 

Guccifer a devenit cunoscut în urmă cu trei ani, atunci când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Hackerul român a fost condamnat, în 2014, la şapte ani de închisoare cu executare pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete, el fiind încarcerat la Penitenciarul Arad. Decizia de condamnare a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. 

Guccifer a fost extrădat în SUA în primăvara acestui an.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.