Parchetul General a cerut, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul şi-a exercitat atribuţia de legiuitor delegat în materia ”legilor justiţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cursul zilei de astăzi, 8 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, în temeiul art. 146 lit. e din Constituţia României, a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul şi-a exercitat atribuţia de legiuitor delegat în materia ”legilor justiţiei”, au transmis, vineri, reprezentanţii Ministerului Public.

În scrisoarea transmisă CSM, procurorul general vorbeşte despre faptul că în sine adoptarea legior justiţiei a fost puternic contestată, însă ulterior Guvernul a intervenit cu numeroase modificări.

”Adoptarea ”legilor justiţiei”, puternic contestată, în special, de către majoritatea magistraţilor s-a realizat, respectiv finalizat în octombrie 2018. Începând cu data de 10 octombrie 2018, respectiv înainte de intrarea în vigoare a unora dintre aceste legi (este cazul Legii nr. 242/2018, intrată în vigoare la 18 octombrie 2018 ) sau într-un interval foarte scurt de la intrarea în vigoare a celorlalte legi (la numai o zi după intrarea în vigoare a Legii nr. 234/2018 şi care a avut loc la 11 octombrie 2018; la circa două luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 207/2018 şi care a avut loc la 23 iulie 2018 ), Guvernul a procedat la modificarea, din nou, a acestor acte normative”, scrie Lazăr în scrisoarea transmisă CSM.

Acesta enumeră toate ordonanţele adoptate după intrarea în vigoare a legilor justiţiei: OUG

90/2018, OUG 92, dar şi OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004.

În plus, se face referire la OUG 12/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul justiţiei ( M.Of. nr. 185 din 7 martie 2019 ) care - modifică Legea nr. 303/2004 - completează legea nr. 304/2004 - modifică legea nr. 317/2004 - abrogă art. 17 din O.U.G. nr. 7/2019.

Lazăr precizează că motivele pe care le invocă în scrisoare nu sunt motive de neconstituţionalitate. El face referire la motive de neconstituţionalitate în raport cu Ministerul Public, în raport cu CSm şi în raort cu Parlamentul.

”În esenţă, modalitatea Guvernului de a legifera cu depăşirea cadrului constituţional reprezintă uzurparea Parlamentului din atribuţia de unic legiuitor, modalitatea de a legifera în cascadă reprezintă negarea Autorităţii judecătoreşti. Între şi prin evenimentele legislative create de Guvern prin ordonanţe de urgenţă s-au creat situaţii juridice insurmontabile care nu sunt favorabile societăţii, ci celor care o minează. Repetitivitatea unui asemenea comportament exclude posibilitatea ca acesta să fie un accident şi îi pune în evidenţă caracterul intenţionat. Practic, Guvernul conduce statul prin tirania ordonanţei de urgenţă”, mai scrie Lazăr în document.

Acesta susţine că ”celelalte două puteri au devenit decorative”.

Scrisoarea transmisă CSM are 27 de pagini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.