Procurorii anticorupţie nu au probat că Olguţa Vasilescu l-a ameninţat, direct sau indirect, pe denunţătorul din dosarul său de corupţie, iar instanţele au decis că nu sunt probe pentru luarea vreunei măsuri preventive faţă de aceasta, a motivat judecătorul respingerea cererii DNA de punere sub control judiciar a primarului Craiovei. Magistratul a arătat că Olguţa Vasilescu nu a procedat corect când a postat pe pagina sa de Facebook date din dosarul de corupţie şi o fotografie a denunţătorului său, însă a apreciat că această situaţie nu impune luarea unei măsuri preventive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut Tribunalului Bucureşti, după aproape trei săptămâni de la trimiterea în judecată a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, să ia măsura controlului judiciar în cazul acesteia, pe motiv că ar fi încercat să îl discrediteze pe denunţătorul din dosarul său, Petre Becheru, şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor.

Cererea a fost respinsă în 9 august de Tribunalul Bucureşti, iar decizia a rămas definitivă după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut-o, contestaţia procurorilor fiind respinsă marţi.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti căruia DNA i-a solicitat luarea măsurii controlului judiciar a arătat că “nu este oportună luarea măsurii preventive a controlului judiciar la acest moment faţă de inculpata Vasilescu Lia Olguţa”.

Magistratul a făcut cronologia activităţilor din faza de urmărire penală până la trimiterea în judecată a primarului Craiovei, arătând că iniţial s-a cerut arestarea preventivă, s-a respins propunerea şi s-a luat de către aceeaşi instanţă măsura arestului la domiciliu, pentru ca, la contestaţie să fie admisă acţiunea Olguţei Vasilescu, Curtea de Apel Bucureşti stabilind ca aceasta să fie cercetată în stare de libertate. Olguţa Vasilescu a stat în arest la domiciliu din 31 martie până în 6 aprilie, când Curtea de Apel Bucureşti a retras măsura preventivă, fără a dispune o altă măsură.

Judecătorul a arătat că instanţa care, în timpul urmăririi penale, a luat decizia de cercetare în libertate  a Olguţei Vasilescu, a apreciat că, raportat la faptele de care este acuzată, nu se justifică luarea vreuneia dintre măsurile preventive.

“Prin urmare, instanţa a avut în vedere şi măsura controlului judiciar, însă, în raport de împrejurările concrete şi probele din dosar, a apreciat că la acel moment nu se impune nici măcar luarea acelei măsuri restrictive de libertate, cea mai puţin intruzivă în drepturile unei persoane”, a scris judecătorul de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei din 9 august de respingere a cererii procurorilor DNA.

Judecătorul a reţinut în motivare faptul că Olguţa Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie a denunţătorului, arătând că această situaţie nu a fost una “corectă”, dar nici una de natură a atrage aplicarea unei măsuri preventive.

“S-a arătat că în concret inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător Petre Becheru, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legatură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia, urmare cărora martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane, care au postat pe pagina de Facebook a inculpatei Vasilescu Olguţa Lia. În aparenţă, aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar s-a precizat că tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, a scris judecătorul în motivare.

Magistratul a mai arătat că nici postarea pe pagina de Facebook a Olguţei Vasilescu a unor fragmente din acte ale dosarului său de corupţie nu este de natură să conducă la oportunitatea luării faţă de aceasta a unei măsuri preventive, în condiţiile în care la acel moment instanţa era sesizată prin rechizitoriu, acesta era la acel moment dat publicităţii, iar primarul Craiovei nu a încălcat vreo măsură sau obligaţie impusă de procurori sau judecători.

”Numai în măsura în care ar fi fost încalcate asemenea măsuri sau obligaţii impuse în prealabil ar putea să fie luate măsuri preventive împotriva sa. (…) Este de necontestat faptul că inculpata nu a procedat în mod corect când a decis să posteze în spaţiul virtual acte ale dosarului de urmărire penală, însă se apreciază că aceasta nu este suficientă pentru a se justifica luarea unei măsuri preventive”, a mai arătat judecătorul în motivare.

Legat de acuzaţiile procurorilor că postările Olguţei Vasilescu pe pagina sa de Facebook despre dosarul de corupţie şi despre denunţătorul său au generat ample reacţii în mass-media, în perioada 30-31 iulie, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a arătat că acesta este un lucru acceptat într-o societate democratică, “articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului consacrând dreptul la libertatea de exprimare a tuturor persoanelor”.

Magistratul a menţionat că ”din actele dosarului rezultă că, din contră, inculpata a intervenit şi a cerut decenţă când a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanţi ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit”, iar ”afirmatia că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susţinută, fiind o simpla apreciere a procurorului”.

“În ceea ce priveşte posibilele ameninţări ale martorului denunţător, nu se observă vreo legătură între inculpată şi acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoştinţă despre asemenea aspecte. Pentru a se reţine vreo implicare a inculpatei, aceasta trebuie să acţioneze cel puţin cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, ceea ce nu este probat”, se arată în finalul motivării prin care judecătorul de cameră preliminară a respins cererea DNA.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, că denunţătorul din dosarul său, Petre Becheru, este "transformat într-un hărţuitor” şi că vrea să îl dea în judecată, iar în instanţă să ceară ca acesta să fie supus unei expertize psihiatrice. 

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar sunt judecaţi, de Tribunalul Bucureşti, Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.

Anchetatorii susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.

Într-un context, în anul 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.