Vicepreşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), Codruţ Olaru, a dat asigurări miercuri, la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că avizul negativ pe care l-a dat secţia pentru procurori a CSM în legătură cu cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi a fost unul obiectiv, asumat şi argumentat şi nu a reprezentat solidaritatea instituţională între procurori. Olaru a spus că cererea de revocare a şefei DNA ar trebui privită şi din altă perspectivă şi s-a adresat procurorilor Direcţiei, întrebându-i dacă au făcut tot ce era legal posibil pentru ca procurorul şef să fie un bun manager.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vreau să vă comunic faptul că toţi membrii secţiei pentru procurori au anticipat consecinţele instituţionale şi personale ale acestui aviz, chiar şi consultativ fiind, precum şi faptul că indiferent de natura acestui aviz, vor urma evaluări critice. Asigur opinia publică, partenerii instituţionali şi decidenţii implicaţi în această procedură că acest aviz nu reprezintă o formă de solidaritate instituţională între procurori, acest aviz realmente consider că este unul asumat, argumentat, obiectiv”, a declarat Codruţ  Olaru la prezentarea bilanţului DNA pe 2017.

El a spus că secţia pentru procurori şi-a îndeplinit rolul constituţional, însă consideră că cererea de revocare a şefei DNA trebuie să fie analizată şi din altă perspectivă, a solidarităţii instituţionale în interiorul Direcţiei. Olaru s-a adresat procurilor DNA, întrebându-i dacă au făcut tot ce era legal posibil ca procurorul şef să fie un bun manager.

„În viziunea mea, sunt două întrebări retorice: întreaga activitate a DNA este una pozitivă sau pot fi identificate elemente de corecţie, de îmbunătăţire a activităţii? Toţi cei care lucraţi în DNA, aţi făcut tot ceea ce era legal posibil pentru ca procurorul şef al DNA să fie un bun manager? Nu cred că insituţional procurorul şef al aceste structuri poate fi sprijinit doar prin susţinerea post factum prin liste de semnături, ci cred că fiecare procuror şef trebuie sprijinit de fiecare dintre dumneavoastră prin modul în care vă îndepliniţi activitatea”, a spus Codruţ Olaru.

Vicepreşedintele CSM a subliniat că eficienţa sau ineficienţa unui procuror şef reprezintă şi eficienţa sau ineficienţa structurii pe care o conduce şi a făcut apel la echilibru, solidaritate şi respect între procurorii DNA.

Codruţ Olaru s-a referit şi la lupta anticorupţie, spunând că în următorii ani ea va rămâne un obiectiv important al sistemului judiciar.

„În acest context, trebuie, dumneavoastră ca procuror DNA, să rămâneţi vectorul de imagine pe această idee şi să rămâneţi entitatea cu valoare de reper instituţional pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, i s-a adresat el lui Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.