Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2021 va fi aleasă într-o şedinţă programată în data de 3 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui anunţ  de vineri seară al CSM, pentru data de 3 decembrie, ora 10.30, a fost programată o şedinţă a Plenului instituţiei. 
 
Pe ordinea de zi se află prezentarea raportului de activitate al instituţiei pentru anul 2020 şi alegerea noii conduceri pentru anul 2021. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM şi la alegerea noii conduceri, afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru justiţie. 
 
Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
 
Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.
 
CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.
 
În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta ŢÎNŢ (preşedinte) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte). În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.
 
Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.
 
 
 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.