Un consilier de la Direcţia Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov a fost trimis în judecată de DNA Târgu Mureş pentru luare de mită, după ce ar fi primit produse în valoare de 390 de lei de la administratorul unei firme, deferit justiţiei în acelaşi dosar pentru fraude cu fonduri europene. Prejudiciul depăşeşte 5 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a  mai multe persoane, în legătură cu activităţi coordonate de fraudare a fondurilor europene, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA.

Astfel, Galfalvy Zoltan, administrator al SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş, a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, folosire şi prezentare cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la tentativă la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, spălare de bani în formă continuată şi dare de mită.

Totodată, SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş a fost deferită justiţiei pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, au mai fost trimişi în judecată Kontes Lorand şi Janos Ciuraru, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată, şi George-Liviu Mihalca, consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov, pentru luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în octombrie 2014, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Janos Ciuraru au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

Concret, în 23 aprilie 2014, Galfalvy Zoltan, ca administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect "Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia", valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei, arată DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupării, a depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmare, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul UE + finanţare din bugetul naţional) care a fost virată în conturile mai multor firme-fantomă.

În aceeaşi perioadă, Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidenţele firmei, fără vinovăţie, 19 facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei.

"Ulterior, o parte din sumele de bani obţinute în acest mod au fost transferate succesiv în conturile unor societăţi cu comportament tip fantomă şi retrase ulterior în numerar, de la ATM-uri de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană)", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, în 21 decembrie 2015, Galfalvy Zoltan i-a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 de lei lui George Liviu Mihalca, acesta fiind consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit - Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv, precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al SC Hidroizolaţii SRL.

În ianuarie 2016, Galfalvy Zoltan a ajutat SC Hidroizolaţii SRL la întocmirea cu rea-credinţă, prin intermediul contabilei Alina Cioban, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acţiune nu şi-a produs efectul întrucât, în urma controlului făcut de reprezentanţii ANAF - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, conturi bancare, care aparţin inculpaţilor.

Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 de lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a evaziunii fiscală. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.862.422,43 lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracţiunii de obţinere pe nedrept de fonduri europene.

DNA precizează că faţă de suspectul Demeter Attila procurorii au dispus disjungerea şi declinarea cauzei în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.