Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a răspuns, joi, pe pagina sa de Facebook mai multor întrebări, una dintre acestea fiind despre o posibilă depunere a mandatului, ea spunând că nu se gândeşte la demisie deoarece mai are foarte multe lucruri de rezolvat în minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai multe dintre problemele ridicate de interlocutorii ministrului se referă la pedepsele mici primite de cei corupţi, la supraaglomerarea penitenciarelor şi la posibilitatea emiterii unui decret de graţiere.

Prună a arătat că “instanţele sunt cele care stabilesc pedepsele", iar "ministrul nu poate face nimic aici în afară de o politică penală care stabileşte priorităţi în combaterea anumitor infracţiuni”.

O altă problema des invocată în dialogul de pe Facebook a fost aceea a supraaglomerării penitenciarelor din România şi a condiţiilor din centrele de detenţie. 

Ministrul Justiţiei a spus că ştie despre aceste probleme ale sistemului penitenciar şi că urmează ca pe 3 iunie să aibă o întâlnire cu toţi directorii de penitenciare din ţară. “Cunosc foarte bine condiţiile din penitenciare şi sunt prima care spun că sunt precare. Cum am spus, lucrăm la asta, nu putem însă corecta o problema de sistem pe termen scurt. Trebuie spus că nu toate penitenciarele sunt la fel. Cu manageri buni ca la Timişoara, executarea pedepselor este mai demnă”, a fost răspunsul ministrului Raluca Prună.

“Lucrăm la asta. Dar nu vreau să creez aşteptări foarte mari. Eu încerc să rezolv acum nişte probleme de sistem cu care România se confruntă de peste 20 de ani”, a fost un alt răspuns la criticile privind aglomeraţia din închisori.

Alte întrebări puse ministrului Justiţiei au vizat procedura graţierii colective, fiind dată că exemplu Italia. “Încercăm să găsim soluţii altele decât graţierea, care nu ar rezolva decât situaţia celor aflaţi acum în detenţie, nu problemele de sistem", a răspuns Raluca Prună

Întrebată despre cazul Anei Maria Nedelcu, românca extrădată în Canada după ce a fost acuzată că şi-a răpit fiul şi l-a adus în România, Raluca Prună a spus că extrădarea femeii s-a dispus printr-o hotărâre judecătorească. "MJ nu poate face nimic. Trebuie spus că Parchetul a contestat această hotărâre şi aşteptăm să se pronunţe Înalta Curte”, a arătat ministrul Justiţiei.

Referindu-se la transparenţa decizională în cadrul ministerului, Prună a spus că a scos la concurs toate posturile de la Oficiul Naţional Registrul Comerţului (ONRC), care erau ocupate temporar.

Un alt cititor a întrebat-o pe Raluca Prună când îşi da demisia, iar răspunsul acesteia a venit imediat: “Mai am foarte multe lucruri de făcut, aşa că nu plec”.

Alte teme de discuţie au fost confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi majorarea pedepselor pentru fapte grave de corupţie. "Pentru moment avem ca prioritate operaţionalizarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Celelalte propuneri (cumul de pedepse, circumstanţe agravante pentru corupţie) necesită modificări ale Codului penal. Eu nu voi avea timp să fac asta, dar sper ca presiunea publică să determine modificări dacă ele sunt necesare”.

Întrebată despre lupta politicienilor corupţi împotriva justiţiei şi despre posibilitatea stopării acestor iniţiative, Prună a arătat că nu le poate opri decât cu mijloace legale: “Mergând în Parlament să susţin proiectele legislative necesare şi denunţând public ca ministru derapajele. Dumneavoastră, cei mulţi, puteţi face mai mult”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.