Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că o analiză a fost elaborată de experţii din minister şi înaintată premierului Marcel Ciolacu care propune, printre altele, ideea existenţei unei legi a salarizării separate pentru capitolul justiţiei. Ea a explicat că acest posibil scenariu vine în contextul în care există destule hotărâri judecătoreşti pe care le-au obţinut pe drepturi salariale magistraţii şi a adăugat că printr-o astfel de lege separată pentru salarizarea magistraţilor ar putea duce la „acel T0 de la care porneşti”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu vă ascund că discuţia cu privire la hotărârile judecătoreşti pe care le-au obţinut pe drepturi salariale magistraţii, această temă a suscitat foarte mult interes, mai ales în ultima vreme de când în spaţiul public se vehiculează tot felul de sume de bani care trebuie plătite de statul român magistraţilor. Eu nu fac parte din categoria celor care diabolizează sistemul judiciar, nu fac parte nici din categoria celor care laudă sistemul judiciar la modul general şi nu vede că sunt şi anumite probleme. Însă trebuie făcută de acest Executiv o diagnoză corectă. Avem litigii. Sigur din toate litigiile de muncă, aţi văzut că litigiile cu magistraţi sunt sub 4%, dar avem un număr semnificativ de litigii, anumite sume de bani care trebuie achitate magistraţilor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti”, a afirmat Alina Gorghiu, miercuri la Parlament.

Ea a adăugat că grupul de lucru de la Ministerul Justiţiei a înaintat o analiză premierului Marcel Ciolacu din care unul dintre scenariile propuse ar fi să existe o lege a salarizii magistraţilor separată.

„Ca atare avem această problemă a litigiilor, că sunt nişte sume de bani care trebuie plătite, motiv pentru care am încercat, împreună cu sistemul, nu fără sistem, să găsim soluţii. Premierul ne-a cerut o analiză. I-am înaintat o analiză. Din punctul meu de vedere, conflictul juridic de natură constituţională nu este o soluţie. Nu îmi ating obiectivul, nu blochez plăţile către magistraţi, nu blochez litigiile. De aceea există variante de analiză de îmbunătăţiri legislative. Dacă noi vom veni cu o lege de salarizare care să conţină capitolul justiţiei, vom fi în acelaşi film. Aceasta este analiza noastră, a experţilor din Ministerul Justiţiei. De aceea, una dintre ideile la care s-a ajuns, nu spun că este cea mai bună, dar este pusă pe foaia de scenarii de lucru, a fost aceea a unei posibile legi separate pentru capitolul justiţiei, astfel încât să ai acel T0 de la care porneşti. Să nu mai poţi să te raportezi la articole şi prevederi din legislaţie, la alte capitole care să îţi genereze ţie fenomen litigios ulterior. Aceasta a fost logica în care grupul de lucru tehnic a ajuns la această concluzie”, a completat Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.