Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a avut o întâlnire luni cu ambasadoarea Franţei în România Laurence Auer, la care cei doi au discutat despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), modificarea Legilor justiţiei şi a Codului penal şi Codului de procedură penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cătălin Predoiu a reiterat susţinerea obiectivelor actualei Preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal, arată un comunicat de presă la Ministerului Justiţiei.
 
În acelaşi cadru, a confimat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată a avea loc pe 4 februarie 2022, la Lille.
 
Cei doi oficiali au apreciat ca fiind foarte bună colaborarea dintre cele două state atât în materie civilă, cât şi în cea penală, dar au subliniat necesitatea consolidării activităţii echipelor comune de anchetă, în special în dosarele de criminalitate organizată. Ministrul Justiţiei a amintit că a convenit cu omologul francez o întâlnire bilaterală, la Paris, în cursul lunii martie 2022, pentru a discuta aspecte de interes pentru sistemele judiciare din ambele state, cum ar fi digitalizarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, protecţia victimelor infracţiunilor, dar şi sprijinul Franţei pentru o corectă evaluare a rezultatelor din teren obţinute de România de-a lungul anilor în cadrul MCV, în perspectiva intrării României în cadrul unei monitorizări unice, alături de toate celelalte state membre UE, în cadrul Mecanismului Rule of Law.
 
Au fost abordate şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, relevante din perspectivă MCV: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
 
„Preşedinţia Franceză survine într-o perioada cheie în care Ministerul Justiţiei va relua şi accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente şi rămase nesoluţionate în 2021, respectiv desfiinţarea SIIJ, adoptarea Legilor justiţiei şi a modificărilor la noile Coduri penale. Priorităţile Preşedinţiei Franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiţiei, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate şi a traficului de persoane, inclusiv protecţia victimelor. Salut preocuparea şi iniţiativa franceză în domeniul combaterii discursului bazat pe ură, xenofobie şi antisemitism. Este, de asemenea, de mare interes pentru noi iniţiativa franceză de a sprijini şi organiza, printr-o primă conferinţă la Paris, în luna februarie, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, în contextul recentelor jurisprudenţe apărute pe tema interacţiunii dintre dreptul european şi dreptul naţional, o armonizare a viziunilor fiind posibilă, în opinia noastră, pe baza unui dialog structurat şi constructiv”, a afirmat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii, conform sursei citate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.